Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το γάλα της γαϊδούρας, προϊόν θεραπευτικό Επιβεβαιώνεται και επιστημονικά...


Το γάλα της γαϊδούρας, προϊόν θεραπευτικό 

Επιβεβαιώνεται και επιστημονικά...

Να καταστεί το Ηπειρωτικό γάλα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

➤ Θεραπεύει κοκίτη, αλλεργίες, δερματοπάθειες...

• Όλα δείχνουν ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά να παράγεται και στην Ήπειρο γάλα  γαϊδούρας!

Ήδη στα κοντινά Τρίκαλα υπάρχουν ονοπαραγωγοί, ενώ στα Ηπειρωτικά χωριά θα μπορούσε η παραγωγή γάλακτος από γαϊδούρες να είναι μια αποδοτική απασχόληση.
Στα Ηπειρωτικά χωριά το γαϊδουρινό γάλα είναι ένα προϊόν γνωστό από δεκαετίες. Το έδιναν οι μεγαλύτεροι σε παιδιά με κοκίτη, αλλεργίες ή και δερματικές ασθένειες.
Το γάλα της γαϊδούρας είναι ένα πολύ ακριβό προϊόν, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς και καλλωπιστικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σύσταση του γαϊδουρινού γάλακτος πλησιάζει πολύ εκείνη του μητρικού.
Όπως σημειώνει ο  αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Αρσένος,  «από τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χημική σύνθεσή του και τις αναλύσεις που εμείς έχουμε πραγματοποιήσει προκύπτει ότι είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8% έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%) ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6% έως 7%). Η λιποπεριεκτικότητά του κυμαίνεται από 0,28% έως 1,82% και εξαρτάται από την εποχή του έτους».
Μια γαϊδούρα τρώει περίπου όσο μια αγελάδα και παράγει 1 με 1,5 λίτρα γάλα την ημέρα, τριάντα φορές λιγότερο από μια αγελάδα.
Οι υψηλές τιμές πώλησης του γαϊδουρινού γάλακτος,  έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο προϊόν ανάμεσα στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους.
Ο κ. Αρσένιος επισημαίνει πως όσοι «δείχνουν ενδιαφέρον στην Ελλάδα για την ονοτροφία,  έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα οικονομικά οφέλη των εκτροφών.  Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όλες οι σχετικές μονάδες που έγιναν στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ευρηματικότητα των δημιουργών τους. Από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ή κρατική επιδότηση για την ονοτροφία».
Ωστόσο υπάρχουν και δυσκολίες, καθώς οι γάϊδαροι δεν είναι χήνες… που γεννάνε χρυσά αυγά. Πέρα από την έλλειψη, αυτή τη στιγμή, μεγάλου ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές για την προμήθεια γάλακτος γαϊδούρας,  οι ονοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεπαρκή εγχώρια τεχνογνωσία.



Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαϊδούρας έχει αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος. Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ακόμα βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης. Επίσης τα μεταλλικά άλατα του γάλακτος γαϊδούρας επιτρέπουν στο δέρμα να καθαρίζεται, εφόσον αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων. Η πλούσια σύνθεση του γάλακτος με τα υψηλά επίπεδα των φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramides το καθιστούν εξαιρετικό για την αντιγήρανση, τη θεραπεία των ρυτίδων, καθώς και για την αναδιάρθρωση και αναγέννηση του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενδείκνυται για την ξηροδερμία, τα εκζέματα, την ακμή αλλά και την ψωρίαση.

Στα Ιπποκρατικά κείμενα υπάρχουν αρκετές αναφορές για αυτό το γάλα, μια και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις και ατυχήματα, από δαγκώματα φιδιών μέχρι  δυσεντερία. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως καλλυντικό και αναφέρεται ότι η Κλεοπάτρα χαλάρωνε σε μια μπανιέρα γεμάτη με αυτό, για να ενισχύσει την ομορφιά της. Η δεύτερη σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, Poppea Sabina, ακολούθησε επίσης το ίδιο μυστικό ομορφιάς και νεότητας στην καθημερινότητα της όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του Πλίνιου για τις αρετές του γάλακτος γαϊδούρας για το δέρμα. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι "το γαιδουρόγαλα σβήνει τις ρυτίδες στο δέρμα, το καθιστά πιο λεπτό και το διατηρεί λευκό. Είναι γνωστό ότι μερικές γυναίκες πλένουν το πρόσωπο τους με αυτό επτά φορές την ημέρα, με αυστηρότητα στον αριθμό αυτό". Η αδελφή του Ναπολέων Βοναπάρτη, Pauline, χρησιμοποιούσε, επίσης, αδιαλείπτως το γάλα γαϊδούρας για την φροντίδα του δέρματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια