Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Για κακουργηματική απιστία διώκεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης Παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων


Για κακουργηματική απιστία διώκεται
ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης








Παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων


Αντιμέτωπος με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου βρίσκεται ο Γιάννης Καπελέρης, γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ζήτησε σήμερα την παραίτηση του Γ. Καπελέρη προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα. Ο κ. Καπελέρης παραιτήθηκε και αρνείται όλες τις κατηγορίες. 

Η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης δόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και αφορά συγκεκριμένα το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το ύψος της ζημίας φέρεται να είναι τουλάχιστον 15 εκατ.ευρώ, ενώ η δίωξη στρέφεται και κατά της διευθύντριας της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη και δημοσιευμάτων στον Τύπο για μη είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο Γιάννης Καπελέρης όταν κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. 

Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.
Στην παραγγελία διευκρινιζόταν ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Όπως ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωνε μάλιστα ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
Ο κ. Πεπόνης ζήτησε να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.
Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία, ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.
O εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Θεμάτων, κ. Γιάννη Καπελέρη και ενός 
ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Η ανάκριση που διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Θεμάτων κ. Γιάννη Καπελέρη - κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ - καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, εγείρει μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα.  

Η δικαστική έρευνα, άλλωστε, αφορά καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη “παραμηχανισμού” εντός του υπουργείου. Και το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα 
πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης. 

Για όλα αυτά, δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη. 

Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια