Την οριστική εγκατάσταση στον Έβρο της ομάδας των 200 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique.
Παράλληλα, η Επίτροπος για τα θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, φέρεται αποφασισμένη , σύμφωνα με δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου European Voice, να προωθήσει τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου στην ΕΕ ως το 2012.
Οι συνοριοφύλακες που επιχειρούν αυτό το χρονικό διάστημα στον Έβρο είχαν αναλάβει υπηρεσία τον περασμένο Νοέμβριο και η συμφωνία ήταν να αποχωρήσουν τον επόμενο μήνα.
Εάν, τελικώς, προχωρήσει το σχέδιο αυτό, η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί βραχίονα της Επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex από το 2006 και αποστολή της είναι η φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.
Πάντως, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αρχικά, τα κράτη που συμμετέχουν στην εν λόγω αποστολή ήταν απρόθυμα ,λόγω κόστους, να συναινέσουν στην παράταση των 200 συνοριοφυλάκων..
Ωστόσο, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι αν αποχωρήσει αυτή η δύναμη, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που θα περνά στην Ελλάδα θα αυξηθεί. «Δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη», αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η Europolitique.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία επανεισδοχής που επιτεύχθηκε με την Τουρκία τον Ιανουάριο θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να εξεταστεί στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά την δημιουργία του κοινού συστήματος ασύλου στην ΕΕ, η Σουηδέζα Επίτροπος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις υφιστάμενες διαφορές στα εθνικά συστήματα χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτο ένας μετανάστης να έχει 75% πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο σε μια χώρα και 1% σε άλλη.
Όπως αναφέρει το κοινοτικό δελτίο European Voice, ένα από τα κύρια προσκόμματα για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, αποτελεί η πρόταση της Επιτροπής για την προσωρινή αναστολή των επαναπροωθήσεων των αιτούντων άσυλο στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν στην ΕΕ.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η κ. Μάλμστρομ σημείωσε ότι πριν από την απόφαση του δικαστηρίου μόνο η Ελλάδα και η Μάλτα υποστήριζαν την ρήτρα αναβολής, ενώ τώρα το ενδιαφέρον έχει αναπτερωθεί. «Η εν λόγω ρήτρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», πρόσθεσε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτροχιαστεί, κάποια κράτη μέλη και όχι μόνο η Ελλάδα, θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις.