Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να χειριστεί κρίση χρέους της χώρας.
Που διέπουν του Σοσιαλιστικού (ΠΑΣΟΚ) κόμμα κέρδισε στενά ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή το βράδυ, η οποία είχε τοποθετηθεί ένα ζωτικό σχέδιο διάσωσης της ΕΕ σε κίνδυνο.
Αλλά η κύρια αντιπολίτευση κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει πει ότι δεν θα ενταχθούν σε μια συνασπισμό υπό τον κ. Παπανδρέου.
Ο αρχηγός του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, είπε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, λέει ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια στις 12:00 (10:00 GMT) να ανακοινώσει τα σχέδιά του για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις εκλογές θα μπορούσε να θεωρηθεί μια φορά τις διαδικασίες για τη διασφάλιση του πακέτου διάσωσης της ΕΕ είχαν τελειώσει.
Mark του BBC Lowen στην Αθήνα λέει ότι είναι αναζητούν όλο και πιο απίθανο ότι ο κ. Παπανδρέου θα οδηγήσει έναν συνασπισμό, με τις αναδυόμενες εκθέσεις ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να ονομαστεί ως προσωρινό πρωθυπουργό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που συγκλόνισε τους εταίρους της ΕΕ και αποστέλλεται αγορές σε αναταραχή μετά την έκκληση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σκληρό αγώνα συμφωνία ΕΕ χτύπησε τον περασμένο μήνα να τυμπανοκρουσίες.
Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν αργότερα το σχέδιο δημοψήφισμα είχε πέσει, αλλά την ψήφο εμπιστοσύνης προχώρησε.
Ο αργά το βράδυ ψηφοφορία ήταν σε μια κόψη του ξυραφιού, αλλά η κυβέρνηση τελικά κέρδισε με 153 ψήφους υπέρ, 145.
Κατά τη διάρκεια των ωρών της συζήτησης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η συμφωνία διάσωσης που κυκλοφορούν σήμερα στην προσφορά από την ΕΕ έπρεπε να γίνει δεκτή, και ότι θα ήταν «ιστορικά ανεύθυνοι" για να το χάσει.
Άμεσες εκλογές θα ήταν «καταστροφική» για τη συμφωνία, είπε, έτσι πρότεινε ένα νέο, ευρύ συνασπισμό για να αναλάβει την ευθύνη έως ότου είχε συμφωνηθεί.
"Ως εκ τούτου, να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του έθνους."
Υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να μείνει στην άκρη, είπε ότι δεν θα θέσει την προσωπική φιλοδοξία, πριν τη σωτηρία της χώρας.
«Δεν με ενδιαφέρει καμία θέση, το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι αν είμαι επανεξελέγη», είπε.
Δέσμευση του πρωθυπουργού να ζητήσει την προσωρινή κυβέρνηση φαίνεται να έχει ηρεμήσει μια εξέγερση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά ο κ. Σαμαράς απέρριψε την ιδέα του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης συνασπισμού, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει τις προτάσεις του.
«Η ευθύνη που φέρει είναι τεράστια», είπε. "Η μόνη λύση είναι εκλογές."
ΠτώχευσηΗ ψηφοφορία εμπιστοσύνης είχαν ρυθμιστεί ώστε να λάβει χώρα όταν οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έκλεισαν.
Έξω από το κοινοβούλιο, αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του κομμουνιστικού οργάνωσαν μια θορυβώδη διαδήλωση, χτυπώντας τύμπανα και κυματίζοντας κόκκινες σημαίες, ενώ εκατοντάδες ΜΑΤ βρισκόταν φρουρά γύρω από το ξενοδοχείο.
Επικεφαλής μαστίγιο Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, Peter Altmeier, χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης ως μια σημαντική εξέλιξη.
"Έχει σημασία αν είναι σε θέση να σχηματίσουν μια διακομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας", είπε Newsnight του BBC.
Αυτό είναι τι πρέπει να κάνουν και αυτή την κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να συμμετάσχουν σε α. .. δέσμευση να εφαρμόσουν αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων."
Ο κ. Παπανδρέου είχε κληθεί για επείγουσες συνομιλίες στη σύνοδο της G20 την Τετάρτη, όπου του είπαν ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα τη σειρά του στο ζήτημα του αν η Ελλάδα ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη.
Η επόμενη δόση των υφιστάμενων διάσωσης στην Ελλάδα ήταν, επίσης, τεθεί σε αναμονή.
Χωρίς τα κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει πριν από το τέλος του έτους.
Η συμφωνία διάσωσης της ΕΕ, συμφώνησε τον περασμένο μήνα, θα δώσει στις υπερχρεωμένες ελληνική κυβέρνηση 130 δισεκατομμύρια ευρώ (£ 111bn? $ 178bn) και να επιβάλλει το 50% write-off για την ιδιωτική τους κατόχους των ελληνικών χρεών, σε αντάλλαγμα για την βαθιά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αντισταθεί σθεναρά τα μέτρα λιτότητας, μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε μια εφημερίδα έδειξε το 70% ήθελε να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου