Τα xρήματα διάσωσης που
παρακρατούνται από την
Ελλάδα
Τα επόμενα 8 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης θα παρακρατηθεί από την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της για το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, λένε οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Η γαλλική και η γερμανική πολιτική ηγεσία χαρακτήρισε το ελληνικό δημοψήφισμα ως μια απόφαση για το αν θα παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ψηφοφορία για το αν η Ελλάδα ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη.
Ελληνική PM Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε για συνομιλίες κρίση εν όψει της συνόδου της G20 στις Κάννες για να εξηγήσει την απόφαση έκπληξη του να προκηρύξει δημοψήφισμα.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναταραχή στην αγορά την Τρίτη, και δεν είχαν συμφωνηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η διήμερη συνάντηση στις Κάννες των αρχηγών κυβερνήσεων της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως ξεκινά επίσημα την Πέμπτη.
Ελληνική επιλογήΗ γαλλική και η γερμανική πολιτική ηγεσία νωρίτερα κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, και να αποφασίσει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε μετά τις συνομιλίες ότι το δημοψήφισμα ήταν ουσιαστικά μια απόφαση για το αν θα παραμείνει εντός του ενιαίου νομίσματος.
"Πιστεύω ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση μεταξύ του ελληνικού λαού ... και τον ελληνικό λαό θα μιλήσει σύντομα», είπε.
Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη οργή στην Ελλάδα για την περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών που έχουν να ζητούν οι δανειστές στην Ελλάδα, ως μέρος της νέας συμφωνίας διάσωσης.
Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι αν η Ελλάδα ήταν για έξοδο από το ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική μετάδοσης, καθώς οι επενδυτές και απλούς καταθέτες της Τράπεζας σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ενδέχεται να φοβούνται ότι η ίδια η κυβέρνησή τους θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Η τελευταία χρήματα διάσωσης είχε αρχικά συμφωνηθεί για την απελευθέρωση στα μέσα του Νοεμβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα ξεμείνει από μετρητά πριν από τότε για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της, αλλά ο κ. Παπανδρέου υποβάθμισε τον κίνδυνο αυτό.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι επόμενος στόχος της κυβέρνησης ήταν να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή.
Ένας βουλευτής έχει εγκαταλείψει το κόμμα ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, μειώνοντας πλειοψηφία του σε δύο μόνο
,
Ιταλία σε μπελάδες
Ενός έτους το κόστος της χώρας του δανεισμού έχει αυξηθεί σε 5,1%, υψηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ, και πολύ πάνω από το απλό επιτόκιο 0,3% ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει.,
Ιταλία σε μπελάδες
Η συμφωνία που συμφωνήθηκε με την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα είναι ένα βασικό μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των τραπεζών και να αυξήσουν τη χρηματοδοτική ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, προκειμένου να βοηθήσει τις μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία.
Αλλά τώρα υπάρχει ανησυχία ότι το σχέδιο δράσης μπορεί να ξετυλίξουν.
Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε νέα μέτρα λιτότητας όταν ζητούνται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη το βράδυ.
Η Ιταλία, η οποία έχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ των χρεών που προέρχονται καθίστανται ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, είναι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να reborrow τα χρήματα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι τα σχέδια για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας της ευρωζώνης ταμείο διάσωσης να 1tn ευρώ θα πρέπει να επιταχυνθεί
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, αν και πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι ακόμη και 1tn ευρώ είναι πολύ λίγα για να κάνει τη δουλειά.
Θα υπάρχει, επίσης, τώρα να είναι μια μη προγραμματισμένη μίνι-σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 από την ευρωζώνη - Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία - στο περιθώριο την Πέμπτη.
«Πολιτική αμηχανία»Η ανησυχία για την κατάσταση που έχει εξαπλωθεί πέρα από την Ευρώπη.
Μιλώντας πριν ταξιδέψει στη Γαλλία, πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε "πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη.
Αυτό το συναίσθημα ενστερνίστηκαν εκπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Jay Carney.
Είπε: «[Οι Ευρωπαίοι] πρέπει να εφαρμόσουν τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που έκαναν την περασμένη εβδομάδα για να παρέχει μια πειστική ανάλυση σε αυτό."
Επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να πείσει την Ελλάδα να «πέσει η ιδέα του δημοψηφίσματος" ή να τους βοηθήσει να βρουν μια «καλύτερη λύση για την πολιτική αμηχανία τους".
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσουν την ανάπτυξη, και να στηρίξουν την Ιταλία και σε άλλες υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.
"Είναι σημαντικό ότι όλα τα μέρη ενώνονται πίσω από τη συνεχή ενεργό ρόλο της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων,"δήλωσε ο Charles Dallara, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF), που αντιπροσωπεύει σημαντική παγκόσμια τράπεζες.
Δύο γερμανικά μέλη της ΕΚΤ παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο σε αντίθεση με την πολιτική της για την αγορά μέχρι ιταλικά και τα ισπανικά τα χρέη.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν κατά 50% διαγραφή των χρεών για την Ελλάδα καθώς και την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ ταμείο διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), για να 1trn ευρώ ($ 1.4tn? £ 860bn).
Το IIF έχει τον συντονισμό της διαγραφή χρεών, και ο κ. Dallara επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να την αντιμετωπίσουν, παρά την ελληνική δημοψήφισμα.
Ευρωζώνη αξιωματούχοι έχουν φλερτάρει την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες των αναδυόμενων αγορών να επενδύσουν στην EFSF.
Κίνα, με $ του 3.2tn των συναλλαγματικών αποθεμάτων, θεωρείται ως η μόνη ανάπτυξη της οικονομίας με επαρκείς πόρους για να κάνει μια σημαντική συνεισφορά.
Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Zhu Guangyao δήλωσε στις Κάννες ότι η Κίνα δεν θα εξετάσει την επένδυση στο EFSF έως ότου η κατάσταση με την Ελλάδα διευκρινίστηκε.
.BBC News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου