Αρκτική απώλεια του όζοντος σε επίπεδο ρεκόρ
Απώλεια του όζοντος πάνω από την Αρκτική φέτος ήταν τόσο σοβαρή που για πρώτη φορά θα μπορούσε να ονομάζεται "τρύπα του όζοντος», όπως την Ανταρκτική ένα, οι επιστήμονες έκθεση.
Περίπου 20 χιλιόμετρα (13 μίλια) πάνω από το έδαφος, το 80% του όζοντος χάθηκε, λένε.
Η αιτία ήταν μια ασυνήθιστα μακρά ξόρκι του κρύου καιρού σε υψόμετρο. Σε συνθήκες ψύχους, το χλώριο χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον βρίσκονται σε πιο ενεργή τους.
Τώρα είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν αυτή η απώλεια θα συμβεί και πάλι, η ομάδα γράφει στο περιοδικό Nature .
Καταστροφής του όζοντος λαμβάνει χώρα εντός πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα, με χλώριο ο κύριος ένοχος
Νωρίς στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής του όζοντος της Αρκτικής είχαν κυκλοφορήσει τον Απρίλιο , αλλά το χαρτί Φύση είναι ο πρώτος που ανέλυσε πλήρως τα δεδομένα.
"Χειμώνας στη στρατόσφαιρα της Αρκτικής είναι εξαιρετικά μεταβλητή - μερικά είναι θερμό, μερικά είναι κρύο», δήλωσε ο Μισέλ Santee από το Jet Propulsion Laboratory της NASA (JPL).
"Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι χειμώνες που είναι κρύα έχουν πάρει πιο κρύο.
"Έτσι, δεδομένου ότι η τάση και η υψηλή μεταβλητότητα, είχαμε προβλέψει ότι θα έχουμε άλλη κρύο αυτά, και αν συμβεί αυτό, ενώ τα επίπεδα χλωρίου είναι υψηλά, είχαμε προβλέψει ότι θα είχαμε σοβαρή απώλεια όζοντος».
Καταστρέφουν το όζον χημικών ουσιών προέρχονται από ουσίες, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC), που τέθηκε σε χρήση στα τέλη του περασμένου αιώνα, σε συσκευές όπως ψυγεία και πυροσβεστήρες.
Καταστροφικές συνέπειες τους ήταν πρώτη καταγεγραμμένη στην Ανταρκτική, η οποία βλέπει τώρα σοβαρή μείωση του όζοντος σε κάθε μία από χειμώνες του.
Η χρήση τους ήταν προοδευτικό περιορισμό της και στη συνέχεια αποβάλλεται από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 και οι διάδοχοί του.
Το μπλοκ στιβάδα του όζοντος και υπεριώδους ακτινοβολίας Β ακτίνες από τον Ήλιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και άλλες παθήσεις.
Μεγαλύτερη όχι, πιο κρύοΧειμερινές θερμοκρασίες στην στρατόσφαιρα της Αρκτικής δεν εμπίπτουν γενικά τόσο χαμηλά όσο στο νότιο άκρο του κόσμου.
Επιπλέον, η πολική δίνη ήταν ισχυρότερη από ό, τι συνήθως. Εδώ, οι άνεμοι κυκλοφορούν γύρω από την άκρη της περιοχής της Αρκτικής, κατά κάποιο τρόπο αυτό την απομόνωση από τα κύρια συστήματα καιρού κόσμο.Δεν υπάρχουν εγγραφές για χαμηλές θερμοκρασίες είχαν καθοριστεί το τρέχον έτος, αλλά ο αέρας παρέμεινε σε πιο κρύα του για ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, και που καλύπτει μια ασυνήθιστα μεγάλη έκταση.
«Γιατί [όλα αυτά] συνέβη θα χρειαστούν χρόνια της λεπτομερούς μελέτης», δήλωσε ο Δρ Santee.
«Ήταν συνεχώς κρύο από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, και ότι δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην Αρκτική στην ορχηστρική ρεκόρ."
Το μέγεθος και η θέση της τρύπας του όζοντος αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, όπως η δίνη μετακινήθηκε προς τα βόρεια ή τα νότια πάνω από διαφορετικές περιοχές.
Μερικοί σταθμοί παρακολούθησης στη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία καταγράφονται αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους-Β διείσδυση, αν και δεν είναι σαφές ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Παρόλο που η Αρκτική ήταν ρύθμιση αρχεία, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική είναι σχετικά σταθερή από χρόνο σε χρόνο.
Το τρέχον έτος παρατηρήθηκε που καταστρέφουν το όζον προϋποθέσεις για την παράταση λίγο αργότερα στο νότιο ημισφαίριο άνοιξη απ 'ότι συνήθως - και πάλι, ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Χλωριούχες ενώσεις επιμένουν εδώ και δεκαετίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που σημαίνει ότι μάλλον θα τα μέσα του αιώνα πριν από το στρώμα του όζοντος αποκαθίσταται με τα προβιομηχανικά την υγεία του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου