Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΧΡΥΣΟ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ "ΚΡΥΒΕΙ" Η Β.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


ΧΡΥΣΟ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ "ΚΡΥΒΕΙ" Η Β.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗPDF | Εκτύπωση | E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Newsroom   
Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2011 11:35
Χρυσό θεωρητικής, όσο δεν τυγχάνει εκμετάλλευσης, αξίας 15,6 δισ. ευρώ, ο οποίος με τη συνδρομή της μεταλλουργίας είναι εφικτό να «μεταφραστεί» σε πραγματική αξία έως 11 δισ. ευρώ, δίδοντας ετήσιο εισόδημα έως και 450 εκ. ευρώ για πολλά χρόνια στην τοπική και την εθνική οικονομία γενικότερα, «κρύβουν» τα τρία κοιτάσματα του Στρατωνίου, των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στη Βόρεια Χαλκιδική.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο καθηγητής τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών και πρόεδρος της σχολής μηχανικών μεταλλείων και μεταλλουργών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Ιωάννης Πασπαλιάρης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως είναι στο χέρι των κατοίκων της περιοχής αν θα θελήσουν να τα αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα ή θα τα αφήσουν στα έγκατα της γης.
Μιλώντας στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, με θέμα «Ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας κι η αξιοποίησή του», ο καθηγητής του ΕΜΠ παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως το μεταλλείο του Στατωνίου έχει εκτιμώμενη διάρκεια εκμετάλλευσης 7 χρόνια, οι Σκουριές περίπου 30 χρόνια κι η Ολυμπιάδα τουλάχιστον 20 έτη.
«Η θεωρητική αξία του μεταλλείου Στρατωνίου είναι 575 εκ. ευρώ, αλλά ακόμη και γίνει η εξόρυξή του η πραγματική του αξία είναι μηδενική. Δεν μπορούμε να το πουλήσουμε», είπε ο κ. Πασπαλιάρης για να εξηγήσει  πως «αν γίνει εμπλουτισμός, που είναι απαραίτητος για να αξιοποιηθεί ο χρυσός, τότε η πραγματική αξία που μπορεί να ανακτηθεί εκτιμάται σε 192 εκ. ευρώ ή 28% της θεωρητικής του».
Στην ίδια λογική όπως ανέφερε, στις Σκουριές η θεωρητική αξία είναι 8,7 δισ. ευρώ και με εμπλουτισμό μπορεί να ανακτηθεί το 36% αυτής, πραγματικής αξίας 3,12 δισ. ευρώ. Στο κοίτασμα της Ολυμπιάδας δε, η θεωρητική αξία του χρυσού είναι στα 6,38 δισ. ευρώ, ενώ αν γίνει εμπλουτισμός είναι δυνατή απόληψη χρυσού πραγματικής αξία 1,7 δισ. ευρώ  ή το 28% της θεωρητικής της. «Σε σύνολο δηλαδή, η θεωρητική αξία των τριών σημαντικών κοιτασμάτων είναι στα 15,6 δισ. ευρώ και με εμπλουτισμό μπορούμε να πάρουμε το 32% ή ποσό περίπου 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα προσδίδει ετήσια έσοδα 211 εκ. ευρώ για τα επόμενα πολλά χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το ποσό της πραγματικής αξίας είναι δυνατό να υπερδιπλασιαστεί. «Με τη μεταλλουργία το ποσό της πραγματικής αξίας μπορεί να φθάσει τα 11 δισ. ευρώ ή το 70% της θεωρητικής αξίας των κοιτασμάτων. Κάτι που σημαίνει πως σε ετήσια βάση τα έσοδα θα κυμαίνονται στα 450 εκ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Πασπαλιάρης και προκειμένου να επισημάνει τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου ποσού ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει έσοδα περί τα 1,1 δισ. ευρώ, το χρόνο από όλες τις εκμεταλλεύσεις ορυκτού πλούτου που διαθέτουμε στη χώρα. Δηλαδή, μόνο τα τρία κοιτάσματα μπορούν να δώσουν σχεδόν το 40% του συνολικού τζίρου που επιτυγχάνει η χώρα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες σε ετήσια βάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια