Στα σπάργανα η παραγωγή γαϊδουρινού γάλακτος στην Ελλάδα
Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι παραγωγοί γαϊδουρινού γάλακτος στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γάλα είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες και τη θεραπευτική δράση του σε διάφορες παθήσεις, όπως η ξηροδερμία και η ψωρίαση, μόλις πέντε άνθρωποι ασχολούνται με την παραγωγή και πώλησή του, κυρίως για την παρασκευή καλλυντικών.
Της Νικολέττας Μπούκα
Αυτοί δραστηριοποιούνται σε Έδεσσα, Νιγρίτα Σερρών, Καρδίτσα, Αθήνα και Ανδρίτσαινα Αχαΐας, ενώ καθημερινά βγάζουν μικρές ποσότητες γαϊδουρινού γάλακτος, περίπου 12 κιλά την ημέρα, το οποίο πωλούν 20-25 ευρώ χονδρική τιμή σε εμπόρους για καλλυντικά.
Παράλληλα τονίζει ότι ο ίδιος παράγει μόλις 600-700 γραμμάρια γάλακτος ημερησίως, ενώ πωλεί το ένα λίτρο για 20 ευρώ.
«Οι μεγάλες εταιρείες ζητούν παραγωγή ενός τόνου γαϊδουρινού γάλακτος την ημέρα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί εκτροφή 1.500 γαϊδουριών. Εμείς οι πέντε έλληνες παραγωγοί με το ζόρι μπορούμε να έχουμε παραγωγή 30 κιλά ημερησίως. Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κέρδος», λέει ο κ. Μπουκουβάλας.
Αντίθετη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό, όπου τα οικονομικά οφέλη για τους εκεί παραγωγούς είναι πολλαπλά. Όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Σερβία, εκτροφές όνων, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Μάλιστα, οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλακτος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών (κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ το λίτρο) είναι ενδεικτικό στοιχείο των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
«Οι εκτροφές αυτές, που έχουν γίνει πλέον γνωστές στη χώρα μας, αποτελούν το κίνητρο και λειτουργούν ως πρόκληση για τους επίδοξους εκτροφείς στην Ελλάδα. Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις με γαϊδούρια που έγιναν στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα των δημιουργών τους», επισημαίνει ο κ. Αρσένος.
Το θέμα θα συζητηθεί στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, το οποίο διοργανώνει από 18-20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Macedonia Palace της Θεσσαλονίκης η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία.
Καλύτερο από το αγελαδινό
Το γάλα γαϊδούρας έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Θεωρείται μακράν καλύτερο από το αγελαδινό και το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα, καθώς είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά και πρωτεΐνες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Έχει ιδιότητες αντιγήρανσης και αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος, όπως ξηροδερμία και ψωρίαση. Ακόμη, περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης. Είναι κατάλληλο για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και δρα σαν «φάρμακο» σε διάφορες παθήσεις των ενήλικων ατόμων.
πηγή http://www.makthes.gr
Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαϊδούρας έχει αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος. Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ακόμα βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης. Επίσης τα μεταλλικά άλατα του γάλακτος γαϊδούρας επιτρέπουν στο δέρμα να καθαρίζεται, εφόσον αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων. Η πλούσια σύνθεση του γάλακτος με τα υψηλά επίπεδα των φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramides το καθιστούν εξαιρετικό για την αντιγήρανση, τη θεραπεία των ρυτίδων, καθώς και για την αναδιάρθρωση και αναγέννηση του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενδείκνυται για την ξηροδερμία, τα εκζέματα, την ακμή αλλά και την ψωρίαση.
Στα Ιπποκρατικά κείμενα υπάρχουν αρκετές αναφορές για αυτό το γάλα, μια και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις και ατυχήματα, από δαγκώματα φιδιών μέχρι δυσεντερία. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως καλλυντικό και αναφέρεται ότι η Κλεοπάτρα χαλάρωνε σε μια μπανιέρα γεμάτη με αυτό, για να ενισχύσει την ομορφιά της. Η δεύτερη σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, Poppea Sabina, ακολούθησε επίσης το ίδιο μυστικό ομορφιάς και νεότητας στην καθημερινότητα της όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του Πλίνιου για τις αρετές του γάλακτος γαϊδούρας για το δέρμα. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι "το γαιδουρόγαλα σβήνει τις ρυτίδες στο δέρμα, το καθιστά πιο λεπτό και το διατηρεί λευκό. Είναι γνωστό ότι μερικές γυναίκες πλένουν το πρόσωπο τους με αυτό επτά φορές την ημέρα, με αυστηρότητα στον αριθμό αυτό". Η αδελφή του Ναπολέων Βοναπάρτη, Pauline, χρησιμοποιούσε, επίσης, αδιαλείπτως το γάλα γαϊδούρας για την φροντίδα του δέρματος.
Στα Ιπποκρατικά κείμενα υπάρχουν αρκετές αναφορές για αυτό το γάλα, μια και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις και ατυχήματα, από δαγκώματα φιδιών μέχρι δυσεντερία. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως καλλυντικό και αναφέρεται ότι η Κλεοπάτρα χαλάρωνε σε μια μπανιέρα γεμάτη με αυτό, για να ενισχύσει την ομορφιά της. Η δεύτερη σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, Poppea Sabina, ακολούθησε επίσης το ίδιο μυστικό ομορφιάς και νεότητας στην καθημερινότητα της όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του Πλίνιου για τις αρετές του γάλακτος γαϊδούρας για το δέρμα. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι "το γαιδουρόγαλα σβήνει τις ρυτίδες στο δέρμα, το καθιστά πιο λεπτό και το διατηρεί λευκό. Είναι γνωστό ότι μερικές γυναίκες πλένουν το πρόσωπο τους με αυτό επτά φορές την ημέρα, με αυστηρότητα στον αριθμό αυτό". Η αδελφή του Ναπολέων Βοναπάρτη, Pauline, χρησιμοποιούσε, επίσης, αδιαλείπτως το γάλα γαϊδούρας για την φροντίδα του δέρματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου