Το Αφγανιστάν, η πρωτεύουσα της
τοξικομανίας
Το Αφγανιστάν παράγει το 90% του συνόλου των ναρκωτικών οπιούχων στον κόσμο, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας μεγάλος καταναλωτής. Τώρα, από έναν πληθυσμό 35 εκατομμυρίων, πάνω από ένα εκατομμύριο είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά - αναλογικά το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο
Ακριβώς στην καρδιά της Καμπούλ, στις κροκάλες της Καμπούλ ποταμού, τοξικομανείς συγκεντρώνονται για να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν ηρωίνη. Είναι ένα μέρος της μιζέριας και της υποβάθμισης.
Στο φως της ημέρας κάθονται περίπου δώδεκα άνδρες και έφηβους συσσώρευσε σε ζεύγη κάπνισμα και ενέσιμη. Μεταξύ αυτών είναι μερικά μορφωμένοι άνθρωποι - ένας γιατρός, ένας μηχανικός και ένας διερμηνέας.
Tariq Sulaiman, από Najat, μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση εθισμό, εδώ έρχεται τακτικά για να προσπαθήσουν να πείσουν τους τοξικομανείς για να πάρετε θεραπεία.
"Είμαστε ήδη χάσει τα παιδιά μας σε επιθέσεις αυτοκτονίας, επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες», λέει. "Αλλά τώρα ο εθισμός είναι ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, η οποία σκοτώνει τους συμπατριώτες μας.
Στην ηλικία των 18, Jawid, αρχικά από Μπαντακσάν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, έχει ήδη εθιστεί στην ηρωίνη για 10 χρόνια. Ο θείος του τον μύησε στα ναρκωτικά όταν ήταν μικρό παιδί, να τον κάνει να εργαστούμε σκληρότερα για τη γη.
«Μισώ τη ζωή μου. Όλοι με μισούν. Θα έπρεπε να ήμουν στο σχολείο σε αυτή την ηλικία, αλλά είμαι πρεζόνι», λέει.
Ο πατέρας του είναι νεκρός. Άτομα με ειδικές ανάγκες μητέρα του ανησυχεί για τον γιο της συνεχώς. Το μόνο που θέλει από τη ζωή είναι για αυτόν να πάρει καθαρό, αλλά εκλιπαρεί στους δρόμους για να πληρώσει για την ημερήσια δόση του για να τον εμποδίσει να κλέβει.
«Πάντα λέω Jawid αν πεθάνω, θα καταλήγουν να κοιμούνται κάτω από τη γέφυρα με άλλους τοξικομανείς», λέει.
Αυτή είναι η μοίρα των πιο hardcore τοξικομανών, των οποίων οι πυρκαγιές μπορεί να δει τη νύχτα. Αστυνομία τακτικά νικήσει και να διαλύσει τους, και μερικές φορές τους ρίξει στο ποτάμι.
Οι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί Αφγανοί στρέφονται στα ναρκωτικά είναι πολύπλοκες. Είναι σαφές ότι οι δεκαετίες της βίας έχουν παίξει κάποιο ρόλο.
Πολλοί από εκείνους που έφυγαν λόγω της βίας των τελευταίων 30 ετών κατέφυγαν στο Ιράν και το Πακιστάν, όπου τα ποσοστά εθισμού έχουν εδώ και καιρό. Είναι τώρα επιστρέφουν και να φέρει τα προβλήματα των ναρκωτικών μαζί τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ανεργία - το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 40% - λαμβάνει επίσης το φόρο του.
"Αν είχα μια δουλειά, δεν θα ήμουν εδώ», λέει Farooq, ένας από τους τοξικομανείς από τον ποταμό, ο οποίος έχει πτυχίο στην ιατρική και αφού εργάστηκε ως διευθυντής νοσοκομείου.
Λέει ότι παίρνει ναρκωτικά "να είναι ήρεμοι και να χαλαρώσετε" - αλλά ότι θα προτιμούσε να πεθάνει από ένα πρεζόνι, όπως είναι τώρα.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας της ηρωίνης, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει να τελειοποιηθεί από ακατέργαστο όπιο στο Αφγανιστάν το ίδιο.
Για να αγοράσει ηρωίνη στην Καμπούλ είναι "τόσο εύκολη όσο και την αγορά στον εαυτό σας κάτι για να φάνε", λένε οι τοξικομανείς. Ένα γραμμάριο κοστίζει περίπου $ 6 (£ 3,91), και είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά της πόλης.
«Παραδοσιακά, αυτό που έχουμε την τάση να υποστηρίζουν είναι ότι η ζήτηση προκαλεί την προσφορά», λέει ο Jean-Luc Lemahieu, περιφερειακός εκπρόσωπος του ΟΗΕ οργανισμός για τα ναρκωτικά UNODC - μία από τις λίγες οργανώσεις που εργάζονται για την εξάλειψη των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν.
«Αυτό που έχουμε ξεχάσει, όμως, είναι ότι ... η καθαρή εμφάνιση του εν λόγω προϊόντος στην αγορά προκαλεί μια τοπική ζήτηση."
Όταν τα ξένα στρατεύματα έφθασαν στο Αφγανιστάν, το 2001, ένας από τους στόχους τους ήταν να εμποδίσουν την παραγωγή ναρκωτικών. Αντ 'αυτού, έχουν επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των ανταρτών, και συχνά έχουν κατηγορηθεί εθελοτυφλούν στα πεδία παπαρούνας.
Το όπιο ήταν γύρω στο Αφγανιστάν για αιώνες, χρησιμοποιείται ως ένα είδος της ιατρικής πανάκεια.
Σε ένα νοσοκομείο στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ε Σαρίφ, γνώρισα μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, Φάτιμα, που είχε πάρει το όπιο ενώ πάσχει από αιμορραγία μετά τον τοκετό, γιατί ήταν φθηνότερη από το να πας σε ένα γιατρό.
Τότε έδωσε στο μωρό της για να σταματήσει ο βήχας της κατά τη διάρκεια του θηλασμού - και τώρα και οι δύο είναι εξαρτημένοι.
Οι γυναίκες και τα παιδιά ευθύνονται για το 40% των τοξικομανών της χώρας.
Ενώ Fatima και το μωρό της είναι να πάρει τη θεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο, λίγες Αφγανιστάν τοξικομανείς παίρνουν καθόλου βοήθεια.
Συνολικά, το υπουργείο Υγείας λειτουργεί 95 κέντρα θεραπείας εθισμού σε όλη τη χώρα, με αρκετό χώρο κρεβάτι για 2.305 άτομα.
Σύνολο του προϋπολογισμού της για τη θεραπεία ενός εκατομμυρίου της χώρας τοξικομανείς είναι μόλις $ 2,2 (£ 1,4 εκατ.) ετησίως - λίγο πάνω από $ 2 ανά εξαρτημένος, ανά έτος.
Jawid μόνο καταναλώνει ηρωίνης αξίας περίπου τρεις φορές κάθε μέρα.
Ενώ ήμουν στην Καμπούλ, πήρε μια θέση στο κέντρο διοικείται από Najat φιλανθρωπία Tariq Sulaiman του. Η θεραπεία αποτελείται από πηγαίνει "κρύα Τουρκία" για 72 ώρες.
Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το να πάρει τα κεφάλια τους ξυρισμένο.Μετά από μία ημέρα, Jawid ήταν στον πόνο, αλλά θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα. Στη συνέχεια, τη δεύτερη νύχτα, άρχισε να φωνάζει και να κλαίει και να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο.
Όταν τον συνάντησα στο δρόμο, αρνήθηκε ότι ήταν πίσω από την ηρωίνη, αλλά τζάμια στα μάτια του και πεζοπορία ομιλία του είπε μια διαφορετική ιστορία.
Όπως ο ίδιος εξαφανίστηκε στο χιονισμένο λυκόφως, οι πιθανότητες του κλοτσιές συνήθεια του φαινόταν δυσοίωνο.
Και το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα σε τόσα πολλά μέτωπα, οι πιθανότητες του να κερδίσει το ευρύτερο πόλεμο κατά των ναρκωτικών φαίνεται εξίσου αβέβαιη.
πηγή BBC World
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου