Ποιες «αποκαλύψεις» οδήγησαν τον Μάκη στο εδώλιο
Εννιά υποθέσεις που αποδεικνύουν -με δικαστικές αποφάσεις- ότι ο «Δημοσιογράφος» και η δημοσιογραφία βρίσκονται σε διάσταση εδώ και πολλά χρόνια
Η προχθεσινή σύλληψη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου μετά τη μήνυση του Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση δεν είναι η μοναδική περιπέτεια που έχει ο «Δημοσιογράφος» με τη δικαιοσύνη. Από το 1995, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Μάκης καταφέρνει να εστιάζει πάνω του την προσοχή των δικαστικών αρχών και των πειθαρχικών οργάνων…
Το παράδοξο είναι ότι ο αδέκαστος κριτής των πάντων πολλές φορές δεν καταφέρνει να τεκμηριώσει τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον δικαίων και αδίκων με αποτέλεσμα να μην τιμωρείται μόνο εκείνος αλλά και τα κανάλια στα οποία εργάζεται.
Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στη βαθιά σχέση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τη Δικαιοσύνη, τα πειθαρχικά και τα ραδιοτηλεοπτικά συμβούλια, απλώς για να σκεφθούμε αν οι κατηγορίες που εκφράζει συχνά – πυκνά είναι τεκμηριωμένες ή απλώς μια εκτόνωση εμπάθειας κατά περίπτωση και αναλόγως με τη συναισθηματική κατάσταση του ανδρός.
Πριν από τέσσερις μήνες, τον περασμένο Μάρτιο, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κλήθηκε ως κατηγορούμενος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σχετικώς με τις υποκλοπές συνομιλιών του πρώην στελέχους της “Siemens Ελλάς” κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Ο «Δημοσιογράφος» είχε παρουσιάσει αποσπάσματα συζητήσεων του κ. Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους του, τον καιρό που κρυβόταν στο Ρόζενχαιμ. Αναφέρονταν σε πτυχές της υποθέσεως ενώ είχε γίνει μνεία σε ονόματα πολιτικών και δικαστικών. Αυτές οι αποκαλύψεις ήταν αντικείμενα υποκλοπών και αφορούσαν στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της “Siemens”. Τότε, ο κ. Χριστοφοράκος είχε προσφύγει εναντίον των υποκλοπέων στο Πρωτοδικείο του Μονάχου.
Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της “Siemens” στην Ελλάδα αμφισβήτησε το περιεχόμενο των κασετών, όπως αποδόθηκε. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ακριβής μετάφραση των συγκεκριμένων ιδιωτικών συνομιλιών, επομένως δεν αποκλείεται να έγινε και προσπάθεια παραπληροφόρησης ή κακής εκτίμησης των δεδομένων, κάτι το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί.
Αγωγές Ντόρας - Βενιζέλου
Αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη εναντίον του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος ήταν εκδότης της εφημερίδας “Veto” (με χρηματοδότη τον κ. Πέτρο Κυριακίδη, στενό συνεργάτη και φίλο του επίσης υπόδικου κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη), κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2009 τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για ξεχωριστές υποθέσεις.
Το στέλεχος της «Νέας Δημοκρατίας», η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε με την αγωγή της αποζημίωση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή προσωπικότητος. Αφορμή αποτέλεσε ανυπόγραφο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Veto” στις 15 Νοεμβρίου 2009 με τίτλο «Η Ντόρα στο ντιβάνι».
Στο δημοσίευμα αυτό, ο συντάκτης αναφερόταν σε προσωπικές και οικογενειακές στιγμές της κ. Μπακογιάννη χωρίς να επικαλείται στοιχεία και μαρτυρίες. Το στέλεχος της Ν.Δ. (που διεκδικούσε και την προεδρία του κόμματος εκείνη την εποχή) είχε χαρακτηρίσει χυδαία και συκοφαντική την επίθεση εναντίον της. Ζήτησε μάλιστα να δοθούν τα χρήματα από την αποζημίωση στο Ίδρυμα Αστέγων και στο σωματείο «Ελπίδα».
Μια εβδομάδα πιο πριν, στις 8 Νοεμβρίου 2009, η “Veto” του κ. Τριανταφυλλόπουλου έκανε μια ακόμα «αποκάλυψη» που έφερε αγωγή και προκάλεσε τη μήνη του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης και σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Το κόλπο Βενιζέλου με τα 7 οικόπεδα» τιτλοφορείτο το σχετικό δημοσίευμα ενώ σχολίαζε στον υπέρτιτλο: «Οι δικαστικές αποφάσεις α λα Βατοπέδι για τις ανταλλαγές στην Ξάνθη». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε υπόθεση που αφορά στον πατέρα του κ. Βενιζέλου, αλλά δεν διευκρινίζεται κάπου. Με αγωγή που κατέθεσε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί μεταξύ άλλων, να του επιδικασθεί ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Παραδικαστικό και Μιχ. Σταθόπουλος
Άλλη μια «αποκάλυψη» του «Δημοσιογράφου» συνοδεύθηκε με αποζημίωση αρκετών χιλιάδων ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2009. Το Εφετείο Αθηνών επιδίκασε υπέρ του πρώην υπουργού και πανεπιστημιακού καθηγητή, του κ. Μιχάλη Σταθόπουλου αποζημίωση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε επίσης ως «ψευδείς, υβριστικούς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι δήθεν ο κ. Σταθόπουλος συμμετείχε στο παραδικαστικό κύκλωμα. Το ποσό της αποζημίωσης υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν από κοινού τόσο ο «Δημοσιογράφος», όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός “Alpha”. Το καλύτερο ήταν ότι ο κ. Σταθόπουλος ζήτησε να δοθούν τα χρήματα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα με αντικείμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Τίποτε δεν είναι τυχαίο…
Η δικαίωση του Α. Ρεγκούζα
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Αδάμ Ρεγκούζας δικαιώθηκε από τα δικαστήρια για όσα είχε εκφέρει εναντίον του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος στις εκπομπές του.
Ο πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. εμφανίστηκε να έχει σχέση με κανάλια που μετέδιδαν διαφημίσεις ερωτικού περιεχομένου και ωθούσαν τους θεατές τους να καλέσουν σε 090. Επικρίθηκε για ενέργειες και δηλώσεις του που δεν έχριζαν κριτικής και όπως κατήγγειλε ο ίδιος, δέχθηκε ανελέητο πόλεμο να τεθεί εκτός Βουλής.
«Η όλη αυτή επίθεση πέραν της εξόδου του από την τότε κυβέρνηση, καθώς και την ηθική ζημία, είχε και πολιτική ζημία. Έφτασαν στο σημείο στις εκλογές του 2007, συγκεκριμένα τρεις μέρες πριν από αυτές, σε εκπομπή του «τηλεοπτικού εισαγγελέα» να επαναφέρουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες, με αποτέλεσμα από 1ος εκλεγμένος Βουλευτής το 2004 να διασωθώ τρίτος.
«Δεν σταμάτησαν όμως εδώ, καθώς, πάλι μεθοδευμένα, τρεις μέρες πριν τις εκλογές του 2009 στην τηλεοπτική εκπομπή πάλι του «τηλεοπτικού εισαγγελέα» επανέφεραν τη λάσπη. Αυτή τη φορά στάθηκαν «τυχεροί» καταφέρνοντας να με πετάξουν έξω από τη Βουλή μιας και ήμουν για τα συμφέροντά τους ενοχλητικός», γράφει ο κ. Ρεγκούζας σε δημόσια δήλωσή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2011.
Ο δήμαρχος Αλμυρού
Φτηνά τη γλίτωσε, παρότι καταδικάστηκε, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στη δικαστική διαμάχη που είχε με τον πρώην δήμαρχο Αλμυρού κ. Σπύρο Ράππο. Ο πρώην δήμαρχος είχε κινηθεί εναντίον του «Δημοσιογράφου» κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μαγνησίας επιδίκασε στον κ. Ράππο αποζημίωση ύψους 60 χιλιάδων ευρώ αλλά ο Τριανταφυλλόπουλος έσπευσε να καταθέσει έφεση. Δύο χρόνια αργότερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε στον «Δημοσιογράφο» ποινή φυλάκισης δύο ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.
Με νέα έφεση του κατηγορουμένου, η απόφαση πήρε ανασταλτικό χαρακτήρα.
Ο αντιπρύτανης Σιδερίδης
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, το 2002, σε φυλάκιση 15 μηνών για κατά συρροή συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Αλέξανδρου Σιδερίδη, τότε αντιπρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο «Δημοσιογράφος» είχε κατηγορήσει τον ακαδημαϊκό πως είχε οικοδομήσει εξοχική κατοικία στον Διόνυσο, σε σημείο όπου είχε καεί δάσος. Η αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσε ο Τριανταφυλλόπουλος εναντίον της απόφασης του εφετείου απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο, τον Μάρτιο του 2003. Το θέμα μάλιστα είχε πάρει διαστάσεις τότε και σχετικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη (αρχείο «Ε», 14 Μαρτίου 2003).
Ο Κορκολής, ο Ασλάνης και τα μυστήρια
Τον Δεκέμβριο του 1999 ο «Δημοσιογράφος» ασχολήθηκε σε σειρά εκπομπών του με την «αποκάλυψη» σκανδάλων ερωτικής υφής. Τότε είχε ξεκινήσει με τον κ. Στέφανο Κορκολή, προβάλλοντας βίντεο με προσωπικές στιγμές που είχε ο συνθέτης με κάποια ανήλικη, αλλά και με το σχεδιαστή μόδας κ. Μιχάλη Ασλάνη.
Όλες οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του κ. Κορκολή έπεσαν στο κενό αφού ο καλλιτέχνης αθωώθηκε. Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η ΕΣΗΕΑ είχε χαρακτηρίσει«αήθη τηλεοπτικό κανιβαλισμό» τη μετάδοση του βίντεο με τις προσωπικής υφής δραστηριότητες του συνθέτη. Για την ίδια ενέργεια, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όρισε πρόστιμο 35 εκατομμυρίων δραχμών προς τον Τριανταφυλλόπουλο και τον “Alpha”.
Με απόφασή τους, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επέβαλαν διοικητική και ηθική ποινή προς τον «Δημοσιογράφο», δύο μήνες μετά τη μετάδοση των εκπομπών. Στην απόφαση υπ’ αριθμόν 10 του ΕΣΡ αναφέρεται: «Στην εκπομπή προβάλλεται εκτεταμένης διάρκειας μαγνητοταινία στην οποία απεικονίζεται ο Σ.Κ. με πολλές άσχετες με την ανάγκη της αντικειμενικής ενημέρωσης λεπτομέρειες να συνευρίσκεται ερωτικά με νεαρή σε ηλικία γυναίκα. Στην ίδια εκπομπή εμφανίζονται μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις δύο γυναικών που δηλώνουν ότι όταν ήταν ανήλικες είχαν ερωτικές σχέσεις με τον τραγουδιστή.
«Ο Μ.Τ. διατύπωσε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον καλλιτέχνη για τις κατά σύστημα σύναψη τέτοιου είδους ερωτικών σχέσεων και ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφός του έκαναν χρήση κοκαΐνης. Οι υπεύθυνοι δε δήλωσαν ότι το βίντεο είχε φτάσει στο σταθμό ταχυδρομικώς. Σε κάθε περίπτωση δεν είχε δοθεί με την έγκριση του κ. Κορκολή. (...)
«Στην ίδια εκπομπή αναγνώστηκαν αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του κ. Ασλάνη που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητά του. Επίσης διατυπώθηκαν καταγγελίες σε βάρος του για ασελγείς πράξεις. Ο θιγόμενος δεν κλήθηκε να απαντήσει και ο σταθμός ισχυρίστηκε πάλι ότι κι αυτό έφτασε μέσω ταχυδρομείου χωρίς φυσικά τη θέληση του κ. Ασλάνη. Το δικαίωμα του ιδιωτικού βίου προστατεύεται από το Σύνταγμα όπως ο σεβασμός της τιμής και της υπόληψης του κάθε ατόμου. Μόνο λόγοι δημοσίου συμφέροντος θα μπορούσαν να επιτρέψουν την προσβολή τέτοιων αξιών και όχι λόγοι τηλεθέασης».
Ροζ κασέτες κι εκλογές
Παρότι ο κ. Κορκολής αθωώθηκε, ο «Δημοσιογράφος» συνέχισε να τον σχολιάζει επικριτικά ενώ καταφέρθηκε εναντίον του εισαγγελέα και του δικαστηρίου που έλαβε την απόφαση. Εκείνη την εποχή πάντως, ο Τριανταφυλλόπουλος προσπάθησε να ασχοληθεί με αναλόγου ύφους ιστορίες πολιτευτών και πολιτικών. Πολλά χρόνια πριν ασχοληθούν κάποιοι με ροζ dvd, εκείνος μιλούσε για βιντεοκασέτες…
Λίγο καιρό πριν από τις κρίσιμες εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 2000 (σ.σ. για το αποτέλεσμα των οποίων ειπώθηκαν διάφορες εκτιμήσεις) ο Τριανταφυλλόπουλος μίλησε γιακασέτες με ροζ σκάνδαλα πολιτικών με ανήλικα και σκληρά ναρκωτικά. Επενέβη εισαγγελέας και ζήτησε τα στοιχεία και την προσωπική μαρτυρία του «Δημοσιογράφου» ώστε να ερευνήσει την υπόθεση.
Από την έρευνα δεν προέκυψε τίποτα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Υποψήφιος βουλευτής της Β’ Αθηνών παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, καμιά «αποκάλυψη» δεν επακολούθησε, ενώ έως και σήμερα λέγονται διάφορα για την υπόθεση αυτή αλλά τίποτε δεν επιβεβαιώνεται.
Παλαιότερες υποθέσεις
Το 1996, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επέβαλε πρόστιμο τριάντα εκατομμυρίων δραχμών στον Τριανταφυλλόπουλο αφού διαστρέβλωσε σκοπίμως και εκ προθέσεως το νόημα δήλωσης του πρώην υπουργού κ. Στέλιου Παπαθεμελή, προσδίδοντας σ' αυτήν εκ διαμέτρου αντίθετο περιεχόμενο από το πραγματικό. Τότε ο «Δημοσιογράφος» είχε υπονοήσει πως ο επί σειράν ετών υπουργός Δημοσίας Τάξεως ήταν θιασώτης της δικτατορίας, κάτι το οποίο απεδείχθη αναληθές.
Από το 1996 έως το 2000, ο Τριανταφυλλόπουλος και τα ΜΜΕ από τα οποία μεταδίδονταν οι εκπομπές του τιμωρήθηκαν με πρόστιμα για τη χρήση κρυφής κάμερας, παραβίαση κανόνων δεοντολογίας και διαστρέβλωσης της αλήθειας.
Αυτά προς το παρόν διότι όπου ακούς πολλά λόγια, πρέπει να κρατάς και μικρό καλάθι…
πηγή Newsbomb.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου