Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

H Βουλγαρία αποσύρεται από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

H Βουλγαρία αποσύρεται από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη!
H Βουλγαρία αποσύρεται από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη!
Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να εγκαταλείψει το έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.
Η απόφαση συμβαδίζει με την πάγια θέση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας από το 2009, να επανεξετάσει σημαντικά ενεργειακά έργα που προωθούνται από τη Ρωσία, με σκοπό να τα εγκαταλείψει εάν δεν είναι συμβατά με το εθνικό συμφέρον.

Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές χαιρέτισαν την κίνηση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ορθώς εγκαταλείφθηκε ένα έργο που δεν θα ήταν επωφελές. Προέβλεψαν δε ότι η Μόσχα δεν θα αντιδράσει έντονα στην απόφαση. Η Ρωσία αποτελεί ήδη τον βασικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

"Θα υπάρξουν μάλλον κάποιες αρνητικές επιπτώσεις για την Βουλγαρία, γιατί δεν αρέσει στη Ρωσία να την απορρίπτουν", είπε ο Ognian Minchev, αναλυτής στο Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών. "Αλλά το σχέδιο δεν είναι κρίσιμο για την Μόσχα. Η Ρωσία ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να αρχίσει να κατασκευάζει ένα καινούργιο πυρηνικό εργοστάσιο στην Βουλγαρία και να εξασφαλίσει στήριξη για τον αγωγό (φυσικού αερίου) South Stream", είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά της ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για οποιαδήποτε αποχώρηση της Βουλγαρίας και ότι η Αθήνα εξακολουθεί να στηρίζει το έργο.

"Η Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης", είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Την περασμένη εβδομάδα, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακήρυξε τον αγωγό South Stream σε "έργο εθνικής σημασίας", παρέχοντας τις ανάλογες διευκολύνσεις. Ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει έως 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και μετά στην κεντρική Ευρώπη.


Τριμερής συνάντηση
Η Σόφια προτείνει στη Ρωσία και την Ελλάδα τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος προβλέπεται να έχει μήκος 300 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς έως 50 εκατ. τόνους αργού ετησίως από το λιμάνι Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει μονομερώς από το έργο εάν η Αθήνα και η Μόσχα αρνηθούν να ακυρώσουν οικειοθελώς τη συμφωνία εντός 12 μηνών, είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Simeov Djakov σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Η Βουλγαρία προτείνει την συναινετική ακύρωση της τριμερούς, διακυβερνητικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό", είπε. "Σύμφωνα με τις αναλύσεις για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν το 2007", πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η ανάλυση της Societe Generale, η οποία είναι σύμβουλος της εταιρίας κατασκευής, έδειξε ότι ο αγωγός δεν ήταν οικονομικά και χρηματοδοτικά βιώσιμος.

Η Σόφια έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μάλλον θα αποχωρήσει από το έργο εξαιτίας των περιβαλλοντολογικών κινδύνων και της αντίδρασης κατοίκων που φοβούνται ότι θα πλήξει την αλιεία και τον τουρισμό, προσφέροντας ελάχιστα οικονομικά αντισταθμίσματα.

Μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Boiko Borisov το 2009, η Βουλγαρία έχει αλλάξει στάση στα ενεργειακά έργα στα οποία εμπλέκεται η Ρωσία.

Η χώρα προμηθεύεται σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από την ρωσική Gazprom. Το μόνο διυλιστήριο που λειτουργεί στη χώρα ελέγχεται από την ρωσική LUKOIL , ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο που παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι χτισμένο από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια