Οι ακροαματικές διαδικασίες στη μήνυση που άσκησε η πΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας σχετικά με τη φερόμενη παραβίαση προσωρινής συμφωνίας το 1995 μεταξύ των δυο εθνών ξεκίνησαν στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) τη Δευτέρα (21 Μαρτίου).
Η πΓΔΜ υπέβαλε τη μήνυση στο ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη το Νοέμβρη του 2008, όταν η Ελλάδα εμπόδισε την προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνόδου της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του ίδιου έτους, επιμένοντας ότι πρέπει πρώτα να επιλυθεί η μακροχρόνια διαφωνία ονόματος μεταξύ των δυο χωρών.
Στη μήνυση που υπέβαλαν στο ICJ, τα Σκόπια χαρακτήρισαν την κίνηση "απροκάλυπτη παραβίαση" των διατάξεων του Άρθρου 11 του προσωρινού συμφώνου μεταξύ των δυο χωρών το Σεπτέμβρη του 1995. Το άρθρο ορίζει πως η Ελλάδα "συμφωνεί να μην εναντιωθεί» στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς που αναφέρονται σε αυτή ως Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Αυτή είναι η προσωρινή αναφορά με την οποία εντάχθηκε η πΓΔΜ στον ΟΗΕ το 1993 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την Ελλάδα στις αναφορές προς τη βόρεια γειτονική χώρα. Η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία με το συνταγματικό όνομά της, Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς φοβάται ότι δύναται να υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις εναντίον της επαρχίας της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι δήλωσε σε δικαστές του ΟΗΕ ότι η χώρα του δεν επιδιώκει επίλυση της διαφωνίας ονόματος με την Ελλάδα, η οποία "παραμένει το αντικείμενο" διαδικασίας διαπραγματεύσεων στην οποία μεσολαβεί ο ΟΗΕ.
Μοναδικός σκοπός της εκδίκασης είναι «να εξασφαλιστεί ότι ο εναγόμενος τηρεί μια από τις βασικές υποχρεώσεις του" βάσει του συμφώνου του 1995, τόνισε ο υπουργός.
"Λυπούμαστε πραγματικά για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του εναγόμενου και ελπίζουμε πως το Δικαστήριο θα βοηθήσει αμφότερες τις πλευρές να επιστρέψουν στα πλαίσια του συστήματος, το οποίο θεσπίστηκε από το προσωρινό σύμφωνο", ανέφερε ο Μιλοσόσκι σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της πΓΔΜ. "Θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση - στόχο στον οποίο έχουμε αφοσιωθεί από το 1993 και ο οποίος είναι αρκετά σημαντικός για την εσωτερική σταθερότητα της πολυεθνικής και δημοκρατικής κοινωνίας της πΓΔΜ".
Η ομάδα που εκπροσωπεί την πΓΔΜ περιλαμβάνει άλλους τρεις καθηγητές νομικής από Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Σορβόνη, καθώς επίσης δύο από τη Νομική Σχολή των Σκοπίων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ακροαματικών διαδικασιών, η πΓΔΜ πρόκειται να ολοκληρώσει την επιχειρηματολογία της την Τρίτη (22 Μαρτίου). Στη συνέχεια, οι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια διήμερης ακροαματικής διαδικασίας που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.
Ο δεύτερος γύρος προφορικών παρουσιάσεων θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί δυο ημέρες μετά με τα τελικά σχόλια της Ελλάδας.
Κατόπιν, το ICJ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Σημείωσε επίσης ότι η πΓΔΜ συμβάλει σε προσπάθειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2002, περίπου έξι χρόνια πριν την απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο σε πρόσκληση της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία ως πλήρες μέλος, μαζί με Αλβανία και Κροατία.
Απευθυνόμενος στο δικαστήριο τη Δευτέρα, ο Βρετανός δικηγόρος και καθηγητής Φίλιπ Σαντς, μέλος της ομάδας που εκπροσωπεί την πΓΔΜ, ανέφερε ότι το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας δεν είχε ποτέ στόχο "οποιαδήποτε εδαφική αξίωση». Ωστόσο, το ζήτημα είναι καίριας σπουδαιότητας για την "εσωτερική σταθερότητα και την περιφερειακή ευημερία», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου