Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη του Τούρκου υπ. Εξωτερικών στην Καβάλα

Επίσκεψη του Τούρκου υπ. Εξωτερικών στην Καβάλα






Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από την ιστορία της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης. Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κατέλυσε χθες το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1817 και του 1821 από τον Μεχμέτ Αλή, τον μετέπειτα ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.
Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μαζί τη σύζυγό του και την πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεχμέτ Αλή για τη διατήρηση της ανατολικής παράδοσης, Άννα Μισιριάν-Τζούμα, περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλή στη χερσόνησο της Παναγίας, όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.
Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στο κονάκι, το οποίο αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων από το Ινστιτούτο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δεδομένου ότι τόσο το «Ιμαρέτ» όσο και το κονάκι του Μεχμέτ Αλή είναι ιδιοκτησία του Οργανισμού Αιγυπτιακών Βακουφιών.
Ο Τούρκος υπουργός και η συνοδεία του πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Μεχμέτ Αλή, που γεννήθηκε το 1769, από οικογένεια Τουρκαλβανών, στην Καβάλα, όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των 32 ετών οπότε και αναχώρησε για την Αίγυπτο το 1801 μαζί με ένα σώμα 300 ανδρών. Το ενδιαφέρον του Μεχμέτ Αλή για την Καβάλα ήταν αδιάλειπτο. Κατασκεύασε το «Ιμαρέτ», ένα εντυπωσιακό κτίσμα που σήμερα αποτελεί μνημείο φιλοξενίας και λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτέλειας. Επίσης, επισκεύασε τμήματα του μεσαιωνικού υδραγωγείου (καμάρες), των ετοιμόρροπων τειχών και πολλούς δρόμους της παλιάς πόλης.
Ο κ. Νταβούτογλου ενημερώθηκε, επίσης, για τους σκοπούς και τους στόχους του Ινστιτούτου. Η κα Μισιριάν υπογράμμισε ότι το 2006 συστήθηκε το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της έρευνας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Ως πεδίο δράσης του Ινστιτούτου οριοθετήθηκε ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι η αναβίωση και η λειτουργία ενός μνημείου του Αραβικού Κόσμου στην σύγχρονη Ευρώπη έδωσε ώθηση στις προσπάθειες απόδειξης της δυνατότητας συμβίωσης των δύο πολιτισμών. Από την άλλη πλευρά, σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο αυτό που σήμερα αποκαλούμε πολιτιστική σύγκρουση, η παρουσία και ενεργοποίηση φορέων που προάγουν τον διάλογο θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις αμφίδρομες σχέσεις ανάμεσα στους δύο κόσμους. Η αποδοχή της σημασίας και αξίας του Αραβικού πολιτισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της Μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέληξε η κα Μισιριάν.
Κατά την έξοδό του από το κονάκι, ο κ. Νταβούτογλου δέχθηκε το κέρασμα ενός κουραμπιέ από μια κάτοικο της περιοχής και έκανε δηλώσεις στα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Στη συνέχεια, ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε το κτίσμα της Παλιάς Μουσικής (Χαλίλ Μπέη Τζαμί) που η κατασκευή του χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Το παλιό τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων που περιλάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. Το τζαμί και ο μεντρεσές ανακαινίστηκαν εκ βάθρων από το Δήμο Καβάλας και τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτισμού.
Κατά την αναχώρησή του από την παλιά πόλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με μαθητές μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής, που επισκέπτονταν την Καβάλα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.
«Αυτό είναι ένα ελληνικό εσωτερικό ζήτημα» απάντησε από την Καβάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη διεκδίκηση εκλογής των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αντί του διορισμού τους από το ελληνικό κράτος και συνέχισε: «Αλλά στην παγκόσμια κοινότητα τέτοια θέματα προσεγγίζονται με βάση ορισμένα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από την οπτική της θρησκευτικής ελευθερίας».
«Εμείς διευκολύναμε την εκλογή του Πατριάρχη και το κάναμε γιατί πιστεύουμε στη θρησκευτική ελευθερία», κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.


Δωδεκάνησα  χωρίς Καστελόριζο!

Αυτό που κάνει ο κ. Νταβούτογλου και η τουρκική κυβέρνηση είναι να εμφανίζουν το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα νησιά που βρίσκονται γύρω του σαν μία συστάδα νησιών που είναι αποκομμένα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Με την τακτική αυτή η Αγκυρα προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει ότι το Καστελόριζο, η Στρογγύλη και τα άλλα 11 νησάκια που βρίσκονται στο ίδιο σύμπλεγμα επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα με απώτερο στόχο να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτά τα ελληνικά νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και άρα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Εμμέσως ο κ. Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι η  απαίτηση της Τουρκίας να διαχωριστεί  το Καστελόριζο από τη συνολική συζήτηση για τον καθορισμό της ελληνικής  και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας  στο Αιγαίο έχει γίνει αποδεκτή από  την ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο φαινομενικά αθώος τουρκικός ελιγμός είναι στην πραγματικότητα. μπαμπεσιά. Και αυτό διότι αν το όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο καθοριστεί με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα στο Καστελόριζο και στις τουρκικές ακτές τότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας και άρα εφαπτόμενες ΑΟΖ, ενδεχόμενο που η Τουρκία επιθυμεί να αποτρέψει.

Οι διαβεβαιώσεις  του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη  Δρούτσα ότι για την Ελλάδα στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας  από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο  μάλλον επιβεβαιώνει ότι η απαίτηση της Τουρκίας είναι να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη συνολική διαπραγμάτευση. Και για να λύσει ακόμα περισσότερο τυχόν παρεξηγήσεις ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι «το Καστελόριζο φυσικά και είναι ένα ελληνικό νησί».  Για κάποιους, μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να βρήκε την ευκαιρία να ειρωνευτεί. Αυτό όμως που έκανε κατά βάση είναι να πει ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας του νησιού, αλλά τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.







 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια