Σκόπια : Υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί των Σκοπίων παιδιά Ελλήνων του εμφυλίου
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (γεν. 30 Σεπτεμβρίου 1972, σλαβομακεδονικά: Никола Димитров) είναι Σλαβομακεδόνας διπλωμάτης και πολιτικός. Έχει υπηρετήσει ως πρέσβης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία και ως αναπληρωτής ΥπΕξ. Σήμερα είναι υπουργός εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
Ο πατέρας του Δημητρώφ ήταν πρόσφυγας του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Ο Δημητρώφ πήρε πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων και μεταπτυχιακό νομικής στο κολλάγιο Κίνγκ'ς του πανεπιστημίου του Κέημπριτζ στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι ο γιος του Δημήτρη Δημητρόφ και της Ράτκα Ντιμίτροβα , εξέχοντες αξιωματούχοι και ιδρυτές του κόμματος VMRO-DPMNE . Ο Νικόλα αποφοίτησε στο διεθνές δίκαιο στα πανεπιστήμια των Σκοπίων και του Κέιμπριτζ . Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά,,
Ο Dimitar Dimitrov γεννήθηκε στις 13 Νοέμβρη 1937 στους Τσάκους ,Αριδαίας Εδέσσης ΠΕΛΛΑΣ , Μακεδονία του Αιγαίου . Την εποχή του εμφυλίου πολέμου, η οικογένειά του έφυγε στην FYROM. Τελείωσε το γυμνάσιο στα Σκόπια και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Λιουμπλιάνα , ενώ στο Ζάγκρεμπ ολοκλήρωσε το διδακτορικό δίπλωμα με διδακτορικό στη Φιλοσοφία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, Ντιμιτρόφ ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στο Σκόπια , Πρέσβης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Ρωσική Ομοσπονδία , και από το 1970 έγινε μέλος της DPM .
Νίκολα Γκρούεφσκι
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι (σλαβομακεδονικά: Никола Груевски, προφέρεται: [ˈnikɔɫa ˈɡruefski] ( ( ακούστε)), 31 Αυγούστου 1970) είναι Σλαβομακεδόνας πολιτικός και πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το 2006 έως το 2016.
Γεννήθηκε στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου1970. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στο χωριό Αχλάδα της Φλώρινας. Ο παππούς του, Νικόλαος Γρούιος (1911 - 1940), πολέμησε ως στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, πληγώθηκε στη μάχη και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Φλώρινας στις 19 Νοεμβρίου 1940 και το όνομά του είναι χαραγμένο στο ηρώο της Αχλάδας, μαζί με τους χωριανούς που σκοτώθηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη μικρασιατική εκστρατεία και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο η οικογένεια του πατέρα του Γκρούεφσκι, όπως χιλιάδες άλλοι Σλαβομακεδόνες, κατέφυγε από την ελληνική στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία.
Οι γονείς του χώρισαν και ο Γκρούεφσκι μεγάλωσε με τη μητέρα του, που εργαζόταν ως νοσοκόμα. Κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ο θείος του, Γιόρνταν Μιγιάλκοφ, ήταν υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης που οδήγησε τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην ανεξαρτησία. Ο Γκρούεφσκι σπούδασε οικονομικά και ξεκίνησε να εργάζεται στο χρηματοοικονομικό τομέα, ως ο πρώτος χρηματιστής του χρηματιστηρίου των Σκοπίων. Το 1996 εισήλθε στην πολιτική εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος των Σκοπίων και το 1997 έγινε γνωστός ως οικονομολόγος γράφοντας για οικονομικά ζητήματα. Την επόμενη χρονιά διορίστηκε υπουργός εμπορίου και το 1999 υπουργός οικονομικών.
Ο Έλληνας Νίκος Γρούιος παππούς του Γκρούεφσκι
Νίκολας Γκρούεφσκι, ο εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Νικόλαος Γρούιος, ο Έλληνας παππούς του, που γεννήθηκε στο χωριό Αχλάδα της Φλώρινας και σκοτώθηκε το 1940 στα βουνά της Αλβανίας, πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς.
«Να έρθει εδώ ο κ. Γκρούεφσκι να δει το όνομα του παππού του, στο Ηρώο του χωριού. Πέθανε για την Ελλάδα κι όχι για τη «Μακεδονία», ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος» λέει στη υπερήλικας κάτοικος της Αχλάδας, που υπήρξε και συμμαθητής του παππού του Ν. Γκρούεφσκι.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι εξοργισμένοι με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για τα όσα υποστηρίζει στην προκλητική επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του, για ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.
«Είμαστε Έλληνες, είτε αρέσει στον κ. Γκρούεφσκι, είτε όχι», λέει νεαρός κάτοικος του χωριού, επισημαίνοντας πως αυτοί που δηλώνουν «Μακεδόνες» μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. «Ας μας πουν, πού έκαναν τις περιουσίες τους», τονίζει με νόημα ο ίδιος.
Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949, η γιαγιά του και ο πατέρας του Ν. Γκρούεφσκι βρέθηκαν στο έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ, ακολουθώντας τους κομμουνιστές μετά την ήττα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στα Σκόπια, η γιαγιά του Ν. Γκρούεφσκι λάμβανε τη σύνταξη του ΟΓΑ από το ελληνικό κράτος, όπως λένε κάτοικοι της Αχλάδας.
Οι γονείς του Ν. Γκρούεφσκι χώρισαν, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων, ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ο ίδιος μεγάλωσε με τη μητέρα του, που δήλωνε φανατική «Μακεδόνισσα».
«Εδώ, είναι Ελλάδα. Ο κ. Γκρούεφσκι ή Γρούιος είναι καλοδεχούμενος να ‘ρθει στο χωριό μας και να δει το μέρος από το οποίο κατάγεται, να δει το χωριό όπου έζησε ο παππούς του, ο οποίος πέθανε για την Ελλάδα,» μας λέει κάτοικος του χωριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου