Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο μύθος του «κόκκινου γαρύφαλλου» – Καταρρίπτεται

Ο μύθος του «κόκκινου γαρύφαλλου» – Καταρρίπτεται







Ένα χρόνο μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο Νίκος Μπελογιάννης και 93 ακόμη σύντροφοί του συλλαμβάνονται και στις 22 Οκτωβρίου 1951 και οδηγούνται σε δίκη. Κατηγορούνται για απόπειρα ανασυγκρότησης του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), το οποίο -βάση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947- θεωρείται παράνομο. Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι μεταξύ των καταδικασθέντων σε θάνατο. Σαν σήμερα, εκτελείται στο Γουδή. Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «άνθρωπος με το (κόκκινο) γαρύφαλλο».


Η ιστορία πίσω από το γαρύφαλλο με το οποίο φωτογραφήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης κατά τη διάρκεια της δίκης του, έχει υποστεί πολλές παρανοήσεις. Αρχικά τόσο οι αναφορές για το χρώμα, όσο και για το πόσες φορές το κράτησε στη δίκη, είναι εντελώς λανθασμένες.
Για παράδειγμα στην ελληνική wikipedia διαβάζουμε:
» Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», από ένα κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε ένα σκίτσο από την εικόνα του Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο, που έγινε διάσημο«.
Αν ανατρέξουμε όμως στη πρωτότυπη φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη, θα διαπιστώσουμε πως το χρώμα του γαρύφαλλου δεν είναι κόκκινο, αλλά λευκό ή ανοιχτόχρωμο.
Είναι άγνωστο από που προήλθε η παρανόηση για το χρώμα του γαρύφαλλου, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με τα χρώματα του ΚΚΕ όπου επικρατεί το κόκκινο.
Το κόκκινο σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες φαίνεται ως γκρι και όχι λευκό όπως φαίνεται στη πρωτότυπη εικόνα.
 

Στο ηχητικό του άρθρου, στο 14:50, ο Νίκος Μπελογιάννης αναφέρει πως το γαρύφαλλο ήταν ροζ ή ροζ άσπρο, το οποίο του δόθηκε εκείνη τη στιγμή από άγνωστο άτομο. Ο φωτογράφος πέτυχε, προφανώς άθελά του, ένα ενσταντανέ που θα έμενε στην ιστορία.
Σχετική αναφορά υπάρχει και στο ποίημα του Ναζιμ Χικμέτ.
Επίσης, υπάρχει και η μαρτυρία του δημοσιογράφου Δημήτρη Λυμπερόπουλου, που ήταν παρών στη δίκη, ότι «το γαρύφαλλο ήταν άσπρο».
Οι μαρτυρίες και η αρετουσάριστη φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη αποδεικνύουν πως το χρώμα του γαρύφαλλου δεν ήταν κόκκινο, αλλά λευκό ή ροζ λευκό.
Προφανώς το ζήτημα του χρώματος του γαρύφαλλου δεν έχει ιστορική βαρύτητα, αποτελεί όμως μια «παρεξήγηση» που αξίζει να διευκρινιστεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια