Μεγάλος Αδελφός για το «μαύρο» χρήμα
Online και 24ωρη παρακολούθηση όλων των συναλλαγών σε τράπεζες, χρηματιστήριο, κτηματολόγιο και εφορίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των κινήσεων που έχει δρομολογήσει για να «τσιμπήσει» αδήλωτα εισοδήματα και αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μεγάλος Αδελφός», την οποία βάζει μπροστά το οικονομικό επιτελείο, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που ετοιμάζει την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, ώστε να καταγράφει αναλυτικά όλες τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη Realnews κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τίποτα στο εξής δεν θα μένει κρυφό από το ηλεκτρονικό «μάτι» που στήνεται, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι ελεγκτικές Αρχές να γνωρίζουν όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, τις αποταμιεύσεις, την κίνηση μετοχών, τις συστάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου επιχειρήσεων, αλλά και τις αγοραπωλησίες εταιρειών και γενικότερα οποιαδήποτε συναλλαγή μπορεί να «κρύβει» πλούτο.
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»
Και φυσικά όλες οι ενέργειες αυτές, όπως υπογράμμισε ο ίδιος παράγοντας, θα γίνουν ακόμη πιο εύκολες για τον μηχανισμό των διωκτικών Αρχών, από τη στιγμή που το υπουργείο θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που θα υποβάλουν σύντομα μέσω του Taxisnet, μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, οι περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι.
Το νέο μέτρο, που αφορά το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογούμενους, θα περιληφθεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα λάβει την τελική του μορφή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, ώστε με βάση τις εντολές των δανειστών μας να ψηφιστεί τον Ιούνιο από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με τους κωδικούς που θα εισαχθούν στην ηλεκτρονική δήλωση του «πόθεν έσχες» και θα πρέπει όλοι να συμπληρώνουν, οι εφορίες θα επιχειρούν την τεκμηρίωση τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης των εισοδημάτων των υπόχρεων.
Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρχει αύξηση της περιουσίας η οποία δεν δικαιολογείται από εισοδήματα, δάνεια, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές κ.λπ., θα αποτελεί κύριο λόγο ουσιαστικού ελέγχου και η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι σε πρώτη φάση τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με τον εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των κρατικών λειτουργών, ενώ σε δεύτερη φάση στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
«Από κόσκινο και οι βουλευτές»
Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτοι που θα πέσουν στα «δίχτυα» των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΓΓΠΣ υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100.000 υπόχρεοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, εφοριακοί, δικαστές, αστυνομικοί και αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, με ειδική ρύθμιση, οι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί να υποχρεωθούν από φέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση «πόθεν έσχες».
Έτσι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχουν άμεση πρόσβαση στο νέο σύστημα θα μπορούν να «ξεσκονίζουν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, γεγονός που θα τους επιτρέψει να αποκαλύψουν και φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Ουσιαστικά, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς σκοπούς του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, δηλαδή να παρακολουθεί τις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών λειτουργών, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού των υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους, που δεν δικαιολογούνται από τα συνήθη εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.
Στο στόχαστρο και οι συγγενείς του «ύποπτου»
Για να είναι ουσιαστικότερος ο έλεγχος, θα λαμβάνονται στοιχεία από τους καταθετικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα υποθηκοφυλακεία ή το κτηματολόγιο, εφόσον πρόκειται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή το χρηματιστήριο (χαρτοφυλάκια μετοχών κ.λπ.). Εξάλλου, αυτά τα στοιχεία θα τα χειρίζονται επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το νέο σύστημα θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με τις τράπεζες, το χρηματιστήριο, το κτηματολόγιο, τις εφορίες και με το Elenxis, ώστε να γίνεται διασταύρωση, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς προβλήματα συμβατότητας, με τα πλήρη φορολογικά στοιχεία κάθε υπόχρεου. Είναι αξιοσημείωτο ακόμη το ότι ο έλεγχος ενός φορολογούμενου θα περιλαμβάνει και τις «κινήσεις» των συγγενικών του προσώπων, ανεξάρτητα εάν αφορούν αγορά ή πώληση ακινήτου, μετοχών κ.λπ., ώστε να γίνεται διασταύρωση με όλα τα στοιχεία που καταγράφονται στις δηλώσεις εισοδήματος του φορολογούμενου, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της εφορίας.
ΠΗΓΗ: Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου