Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Γάλα θα λέμε... και θα κλαίμε Έρχεται και στη χώρα μας η «κρίση γάλακτος» και απειλεί κτηνοτρόφους και καταναλωτές


Γάλα θα λέμε... και θα κλαίμεΓάλα θα λέμε... και θα κλαίμε - Media

Έρχεται και στη χώρα μας η «κρίση γάλακτος» και απειλεί κτηνοτρόφους και καταναλωτές Μια νέα κρίση έρχεται με «βήμα ταχύ» στην Ευρώπη, η «κρίση του γάλακτος», καθώς οι τιμές του αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να εκτιναχθούν στα ύψη λόγω του ότι υπάρχουν ελλείψεις γαλακτοκομικών προϊόντων στη Γηραιά Ήπειρο. Και, βεβαίως, η «κρίση γάλακτος» που απειλεί την Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στους Έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές, αφού η εγχώρια παραγωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο, της γαλλικής Arla Foods, Πέτερ Τούμποργκ ανακοίνωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα».

Στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή δείχνουν ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. στην τιμή του πλήρους γάλακτος.
Συγκεκριμένα η τιμή του πλήρους γάλακτος μειώθηκε κατά 7,2% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στην Ολλανδία (34,9%), στη Γερμανία (26,4%) και στη Δανία (16,2%). Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του βουτύρου έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 4,9%, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 63,9%.

Μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να μην το βλέπει άμεσα στην τσέπη του, αλλά, μακροπρόθεσμα, η οικονομία της χώρας θα υποστεί μεγάλη ζημιά, με την ελληνική βιομηχανία να πληρώνει υψηλότερες τιμές για εισαγωγές.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καλύπτει το 50% των αναγκών της στα γαλακτοκομικά προϊόντα από εισαγωγές. Μάλιστα το 2016 δαπάνησε 747,86 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Οι εκτιμήσεις
Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος είχαν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του 2016, που προέκυψαν από την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, προσέλκυσαν τους καταναλωτές που τις εκμεταλλεύτηκαν αγοράζοντας προϊόντα. Οι χαμηλές τιμές όμως δεν ικανοποίησαν τις ανάγκες των παραγωγών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή. Έτσι προκλήθηκαν έλλειψη στα αποθέματα γάλακτος και αύξηση των τιμών το 2017.

«Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι» δήλωσε ο Τούμποργκ και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εφικτή η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν δυνάμεις που σπρώχνουν τις τιμές σημαντικά». Τέλος, εκτίμησε ότι η παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 2% - 3%.
Σημειώνεται ότι ο γαλλικός συνεταιρισμός Arla ανήκει σε 12.500 αγρότες της Δανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών και του Βελγίου. Πρόσφατα ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για το γάλα για τρίτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο.

Θετικά και αρνητικά
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε στις «Ειδήσεις» ότι «στον βαθμό που η χώρα μας είναι έντονα εισαγωγική, η αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά αρχίζει να έχει κάποιες επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να είναι αρνητικό για τον καταναλωτή, έχει όμως και τη θετική πλευρά, αφού οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν ότι θα καταφέρουν να πάρουν κάτι παραπάνω για το γάλα τους».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Ελευθέριος Γίτσας δήλωσε στο «Ποντίκι» ότι η «κρίση γάλακτος σίγουρα θα επηρεάσει την ελληνική παραγωγή. Η βιομήχανοι κάνουν με αργό ρυθμό την αύξηση των τιμών. Έχουν περάσει τα πάνδεινα οι παραγωγοί με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Σίγουρα μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει ξεπεραστεί το φράγμα τον 40 λεπτών για την πώληση του γάλακτος και αυτή θα είναι μια τιμή που θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά τους Έλληνες κτηνοτρόφους».

Ο Ελ. Γίτσας εξηγεί ότι «μόλις αυξηθεί η τιμή (του γάλακτος) θα αυξηθεί και η παραγωγή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα λείψει το ελληνικό αγελαδινό γάλα από την αγορά. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν αντέξει σε δύσκολες περιόδους και θεωρώ ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτή τη ζήτηση».

Reuters: Kρίση γάλακτος στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα  - Media

Reuters: Kρίση γάλακτος στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα
Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν οι τιμές γάλακτος στην Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού υπάρχει έλλειψη στα γαλακτοκομικά προϊόντα της γηραιάς ηπείρου.
«Οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος, Peder Tuborgh,  μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο, του γαλλικού γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Arla Foods.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παγκόσμιες τιμές του γάλακτος, σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι πολύ χαμηλά.
«Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», επισημαίνει στο Reuters και προσθέτει ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εφικτή η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι εκείνες οι δυνάμεις που σπρώχνουν τις τιμές σημαντικά».
Μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, ακολούθησε απότομη πτώση των τιμών με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να μειώσουν την παραγωγή το περασμένο έτος. Με τη μείωση της παραγωγής, οι τιμές αυξήθηκαν το 2017.
Σημειώνεται ότι ο Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για το γάλα από τους αγρότες για τρίτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες-ιδιοκτήτες της κατά 19%.
«Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να το αυξήσουμε μία ακόμη φορά φέτος, αλλά αυτό είναι λίγο αβέβαιο. Νομίζω ότι έχουμε ήδη το κύριο μέρος των αυξήσεων τιμών που θα δούμε φέτος», είπε ο Tuborgh. Τέλος, εκτίμησε ότι η παραγωγή γάλακτος θα προλάβει το επόμενο έτος και θα αυξηθεί κατά 2-3%.
Η ερχόμενη άνοιξης στη Νέα Ζηλανδία θα αποτελέσει το κλειδί για παραπάνω κινήσεις τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, σύμφωνα με αναλυτές.

Πηγή: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebookΚαιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια