Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΄΄ στριμώχνεται ΄΄ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΄΄ στριμώχνεται ΄΄ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ 





Φωτογραφία της Μαγδαληνη Ιγνατιαδου.


ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΄΄ στριμώχνεται ΄΄ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ  ΤΗΣ ΔΕΗ 
Για να καταλάβουμε γιατί μας έρχονται φουσκωμένα τα τιμολόγια του ρεύματος, 



λοιπόν ας εξηγήσουμε με απλά λόγια ότι εκτός από το πολύτιμο σε όλους μας ρεύμα (KWh), η πολιτεία μας, το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ έχει προσπαθήσει να στριμώξει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αυτές τις πολυπόθητες προς αυτούς εισφορές :
1. Τα κόστη για την μεταφορά του ρεύματος και οι μετρήσεις για την κατανάλωση είναι τα ποσά που αντιστοιχούν σε ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ. Με απλά λόγια τα ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ είναι οι …”μεγάλες λεωφόροι” για διακίνηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων Ηλεκτρικής Ενέργειας…. Στη συνέχεια αυτή η ενέργεια μεταφέρεται μέσω του Δικτύου Διανομής – υπό μέση και χαμηλή τάση για να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας.
2. Για να πάμε τώρα και στις (ΥΚΩ) Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας , το μεγαλύτερος μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για τον λόγο ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από τις προηγούμενες δεκαετίες επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου και ντίζελ. Μέσα στην εισφορά όμως αυτή συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση ρεύματος για τους πολυτέκνους όπως και το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Να τονιστεί επίσης ότι οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται περίτρανα πως δεν ψηφίζουμε μόνο αντιπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο , αλλά συνεισφέρουμε και στην εκπλήρωση των στόχων και υποσχέσεών τους, μέσω της κοινωνικής πολιτικής της ΔΕΗ.
3. Οι επιδοτήσεις που δίνονταν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή -μεταξύ άλλων- την εγγυημένη τιμή που δόθηκε σε όσους εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά την πληρώνουμε μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕTΜΕΑΡ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων, άραγε η μείωση εκπομπών αερίων μειώθηκε καθόλου έστω μια σπιθαμή γιατί η τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου πολύ; Αλληγορικό το ερώτημα μου φυσικά γιατί λόγο εξειδίκευσης σας διαβεβαιώνω ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η κατηγορία Χρεώσεων παρουσίασε πρωτοφανή αύξηση επιβαρύνοντας σημαντικά τους Λογαριασμούς Ρεύματος… Δεν έχουν καμία υποχρέωση οι πολίτες να επιδοτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις («πράσινες», κόκκινες, «μαύρες», λαχανί με ροζ ελεφαντάκια… αδιάφορο). Δεν μπορεί μια 4μελής οικογένεια να πληρώνει 200 και 500€ το χρόνο για τον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, την ENEL και την EdF-Energies Nouvelles, που κερδοσκοπούν, χαρατσώνουν και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο» και φιλοδοξούν να είναι οι νέοι μεσάζοντες με τα ΝΟΜΕ.
4. ΛΟΙΠΕΣ «ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ» ΧΡΕΩΣΕΙΣ , εδώ λοιπόν ανοίγει η στρόφιγγα . Η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες πάροχοι με βάση Νόμους εισπράττουν και αποδίδουν σε τρίτους και μια σειρά από άλλες πρόσθετες Χρεώσεις . Αναλυτικά λοιπόν παρουσιάζονται αυτές οι χρεώσεις:
• Χρεώσεις για ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ) που αποδίδεται στο Κράτος (με βάση τον Ν. 3336/05) – Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και υπολογίζεται επί της κατανάλωσης, που πλέον γνωρίζουμε πως ότι καταναλώνουμε το χρεωνόμαστε διπλά και πάντα με φόρο. Ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε φορολογείται πόσο μάλλον το πολύτιμο σε όλους μας ρεύμα.
• Χρεώσεις για ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 5‰ που επιβλήθηκε με βάση τον Ν. 2093/92. Επισημαίνεται ότι η χρέωση για ΕΙΔ.ΤΕΛ. 5‰ υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος, προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Εδώ υπάρχει ο φόρος του φόρου.............. ρεύμα που καταναλώνουμε μαζί με τον φόρο συν το ειδικό τέλος....
• Χρεώσεις για ΕΡΤ που υποχρεωτικά συνεισπράττονται από τη ΔΕΗ με το ανταποδοτικό τέλος να αποδίδεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με το σχετικό τέλος να υπολογίζεται ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αφορά ο κάθε λογαριασμός. Και εδώ να ενημερώσω πως εκεί στην ΕΡΤ εργάζονται 2.278 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου οι 620 είναι δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι περίπου 1.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων εργάζονται σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τα κενά, έτσι θα προσληφθούν στο άμεσο μέλλον περί των 300 ακόμη ανθρώπων .
• Η χρέωση των Δημοτικών Τελών, του Δημοτικού Φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση του ακινήτου ή με μεταγενέστερο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου προς το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Να τονιστεί ότι, όλα τα στοιχεία ή οι τροποποιήσεις στοιχείων για δημοτικά τέλη, τετραγωνικά κλπ παρέχονται απευθείας και μόνον από τους Δήμους προς τον Διαχειριστή Δικτύου. Γι αυτό για την οποιαδήποτε μεταβολή του ακινήτου σας σε σχέση με τα τ.μ. ο αρμόδιος φορέας είναι πρώτα ο Δήμος.
• Τέλος, υπάρχει και η Χρέωση για ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΠΑ). Υπολογίζεται και συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους με βάση τον εκάστοτε συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 13%) επί την συνολική αξία ηλεκτρικού ρεύματος προσαυξημένης κατά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Θα κλείσω μόνο με μία κουβέντα γιατί σας κούρασα πόσο μάλλον όσοι έχετε μπροστά σας και τον ανεκδιήγητα υψηλό εκκαθαριστικό λογαριασμό του ρεύματος :
Η ίδια η ΡΑΕ παραδέχεται ότι έχουμε το πιο αντιπαραγωγικό, ανορθολογικό, ακριβό και παράλογο μοντέλο ηλεκτροδότησης.

ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
Γεωπόνος - Μηχανικός Βιοσυστημάτων
Διαχείριση Αποβλήτων MSc
Ενεργειακός Σύμβουλος Παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας
Σύμβουλος ακινήτων Structus Real Estate





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια