Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες


Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 24 Μαΐου 2012
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Συναντήθηκα σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José-Manuel Barroso, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον Πρόεδρο της Γαλλίας François Hollande, και την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.

Τόσο κατά τις συναντήσεις όσο και κατά το ανεπίσημο δείπνο με τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε απολύτως σαφές ότι οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Θεωρούν ωστόσο επίσης αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει.
Όλοι μου τόνισαν ότι έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν να παρέχουν τη βοήθειά τους προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.
Σήμερα αυτή η άτυπη συνάντηση κορυφής είχε ως αντικείμενο συζητήσεως τα μέτρα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Επισημάνθηκε η σημασία της συμπλήρωσης των συγκεκριμένων πολιτικών σταθεροποίησης με αναπτυξιακά μέτρα άμεσου αποτελέσματος.
Στο δείπνο των ηγετών η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα προώθησης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Έχοντας υπ’ όψιν ότι οι προωθούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταρρυθμίσεις έχουν κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, επισήμανα στην παρέμβασή μου την ανάγκη ανάληψης δράσεων άμεσου αποτελέσματος μετά και από τις συνεννοήσεις που είχα με τους κυρίους πολιτικούς αρχηγούς.
Ειδικότερα πρότεινα προς την κατεύθυνση αυτή τα ακόλουθα:
Την εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός εργαλείου επιμερισμού κινδύνου (risk sharing instrument), θα συμβάλλει στην απεμπλοκή των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.
Την αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την υιοθέτηση των ομολόγων έργου (project bonds) η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ιδίως τώρα που εκκρεμούν στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 50 δισ. που έχουν παγώσει λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας.
Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε ως προς τα project bonds η Ελλάδα να ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα.
Τέλος, τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων διευρύνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων.
Έγιναν και διάφορες άλλες συζητήσεις, για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για τα eurobonds κτλ., οι οποίες παρέμειναν στο στάδιο των γενικών συζητήσεων.
Ήταν μια καλή συνάντηση. Νομίζω ότι κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου θα ληφθούν πλέον συγκεκριμένα μέτρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, δεδομένης της συζήτησης που υπάρχει στον διεθνή Τύπο σε σχέση με κείμενο της ομάδας εργασίας του Eurogroup, και σε γνώση και της διάψευσης που έχει εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών, ήθελα να ρωτήσω αν στις διμερείς επαφές που είχατε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο Πρόεδρο σας έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και προετοιμασίας των άλλων οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Σας ευχαριστώ.
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Κι εγώ σας ευχαριστώ. Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκα εδώ από τους έλληνες συνεργάτες. Όχι μόνον δεν έγινε τέτοια συζήτηση, αλλά οφείλω να πω ότι κατά τη συνάντηση που είχα με την κ. Merkel όχι μόνον εξεπλάγη αλλά εξέφρασε και τη δυσφορία της για το ζήτημα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ήθελα να πιαστώ από αυτά που είπατε στην αρχή για τα ραντεβού που είχατε, και τις συναντήσεις κατ’ ιδίαν, κι επειδή πληροφορηθήκαμε ότι σε αυτές τις συναντήσεις ρωτούσαν και ο κ. Hollande και η κ. Merkel πώς είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και αν υπάρχει ηρεμία, αν είναι τα πνεύματα ήρεμα, αν είναι οξυμένα κτλ. Εσείς από αυτή την ανησυχία τι καταλαβαίνετε, φοβούνται κάτι συγκεκριμένο, φοβούνται μην υπάρξει ακυβερνησία; Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν και διάφορα κόμματα στην Ελλάδα που θεωρούν ότι ακόμα κι αυτές οι επισημάνσεις είναι ευθεία, ας το πούμε, παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Κοιτάξτε, η Ελλάδα είναι ένας εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φυσικό οι άλλοι εταίροι να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Πέραν αυτού ουδέν. Ζωηρό ενδιαφέρον δείχνουν οι άνθρωποι για το πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, χωρίς ουδεμία μα απολύτως ουδεμία διάθεση παρεμβάσεως. Άλλωστε διερωτώμαι, ειλικρινά διερωτώμαι πώς θα μπορούσε να γίνει. Στον 21ο αιώνα ζούμε, πώς μπορεί πλέον να συζητάμε τέτοια πράγματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια της ερώτησης που έκανε ο συνάδελφος, στις επαφές που είχατε ετέθη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποια συνέχεια του ζητήματος περί του δημοψηφίσματος – με όλα αυτά που έγιναν την περασμένη εβδομάδα; Αν διαψεύστηκε ας πούμε από την κ. Merkel στη διάρκεια της συνάντησης που είχατε. Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Νομίζω ότι με ρωτήσατε κατά τη διάρκεια του δείπνου. Φυσικά και δεν ετέθη. Το ζήτημα εκεί ήταν η συζήτηση για τα μέτρα ανάπτυξης και για την καταπολέμηση της ανεργίας. Συζητήθηκαν τέτοιου είδους θέματα. Φυσικά και δεν ετέθη, από κανέναν δεν ετέθη το θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε όχι στο δείπνο, συγνώμη που επανέρχομαι, στην «ημερίδα» που είχατε με τη γερμανίδα Καγκελάριο αν σας είπε κάτι.
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Έχω κάνει ήδη μία δήλωση, δεν θυμάμαι πότε ήτανε, νομίζω την επομένη που ανεφύη αυτό το ζήτημα, ότι το θέμα αυτό έχει λήξει. Έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, στη διάρκεια του δείπνου, αλλά κυρίως στη διάρκεια των διμερών σας επαφών, συζητήθηκε κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις εκλογές από την Ελλάδα;
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Όχι, δεν συζητήθηκε κάτι το ιδιαίτερο που πρέπει να γίνει, άλλωστε η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πολλά περιθώρια, η κυβέρνηση αυτή είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, έχει συγκεκριμένο σκοπό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο σκοπός αυτός είναι να πραγματοποιήσει τις εκλογές. Ούτε να γίνουν ούτε να μη γίνουν μπορούν πολλά πράγματα.
Και θα ήθελα να προσθέσω, για να είμαι απολύτως σαφής, ότι κατά την επιστήμη και τη θεωρία η αποστολή μιας τέτοιας κυβερνήσεως είναι η διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων και των τρεχουσών υποθέσεων. Από τη στιγμή που πλέον ευρισκόμεθα εντός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ως τρέχουσες υποθέσεις νοούνται και οι υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Γι’ αυτόν το λόγο βρίσκομαι εδώ, για να συζητήσω δηλαδή τρέχοντα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που αφορούν τη χώρα μου, και βρίσκομαι εδώ μάλιστα κατόπιν συνεννοήσεως όπως το γνωρίζετε με όλα τα πολιτικά κόμματα, από τα οποία ζήτησα να μου υποβάλουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, μήπως μπορείτε να μας μεταφέρετε ποιο ήταν το κλίμα σε σχέση με τα ευρωομόλογα, την αμοιβαιοποίηση του χρέους; Κι αν θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε μια κλίμακα, πόσο κοντά είμαστε σε κάτι τέτοιο; Είναι επαρκές πλαίσιο το Δημοσιονομικό Σύμφωνο σύμφωνα με αυτά που λένε οι ομόλογοί σας δηλαδή, για την αμοιβαιοποίηση του χρέους ή όχι, πόσο μακριά είμαστε;
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Μάλλον μακριά παρά κοντά, δεν το βλέπω να είμαστε κοντά. Δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να γίνουν και τα ευρωομόλογα, αλλά όπως έγινε από όλους δεκτό –και από τους υποστηρικτές της απόψεως και από τους μη υποστηρικτές– αυτή η κουβέντα μπορεί να γίνει μετά από μεγάλη ωρίμανση και εξέλιξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (κινεζικού τηλεοπτικού δικτύου) Λέγεται ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη θα καταρρεύσει και η Κίνα. Θα ήθελα να μας πείτε πώς θα μπορούσε η Κίνα να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να επιβιώσουν και οι δύο;
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Μπορείτε να μας πείτε αν η κυβέρνησή σας έχει τη ρευστότητα να λειτουργήσει μέχρι τις εκλογές στις 17 Ιουνίου ή θα χρειαστεί λεφτά από την Ευρωζώνη πριν τις εκλογές; Ευχαριστώ.
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Νομίζω ότι είναι πάγια θέση: όταν ευρισκόμεθα στο εξωτερικό δεν απαντούμε σε ερωτήσεις που αφορούν τα εσωτερικά της χώρας, έτσι δεν είναι; Εν πάση περιπτώσει – μας βλέπετε υγιείς, μια χαρά είμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Μια γενική ερώτηση σε σχέση με την Ελλάδα και την ευρωζώνη: Λάβατε απόψε τη στήριξη που αναμένατε; Πιστεύετε ότι ήταν αρκετή; Ευχαριστώ.
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Ναι, έλαβα στήριξη σχεδόν από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και υπήρξε και ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Πιστεύετε ότι μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής χρέους θα βοηθούσε;
Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει τέτοιου τύπου ερωτήσεις. Θεωρώ ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά…
Γ. ΖΑΝΙΑΣ Η απάντηση είναι πως ναι, θα βοηθούσε, αλλά αυτό προϋποθέτει επιπλέον χρηματοδότηση από τους δανειστές μας. Άρα εξαρτάται από αυτούς αν είναι πρόθυμοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Πέραν τούτου θα βοηθούσε, ναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια