Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Διώξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος


Διώξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος





Νέες κακουργηματικές διώξεις, αυτήν τη φορά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του στενότερου συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια, και του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη. Η ίδια ποινική δίωξη ασκήθηκε και εναντίον του πρώην προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από την έρευνα που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμών των δύο «στρατηγών», Θεόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη, η οικονομική επιθεωρήτρια δεν εντόπισε οτιδήποτε μεμπτό.

Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, τα πορίσματα που συντάχθηκαν διαβιβάστηκαν στο γ' ειδικό ανακριτή Κώστα Αλεξίου, ο οποίος αναμένεται να συντάξει νέα κατηγορητήρια και να καλέσει σε απολογία τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων αλλά και των συζύγων τους, φέρεται ότι βρέθηκαν «πλεονάσματα» ύψους 1.040.000 ευρώ για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, περίπου 800.000 για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, περίπου 6.000.000 ευρώ για τον Μιχάλη Ζορπίδη και 160.000 ευρώ στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, για τον Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος πρόσφατα επανεκλέχτηκε στη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, φέρεται ότι εντοπίστηκαν και φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες αναμένεται να παραπεμφθούν στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, σύμφωνα με τα πορίσματα που διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές, έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, χαρακτηρίζονται ως αδικαιολόγητα με βάση τις δηλώσεις εισοδημάτων που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες οικονομικές αρχές.
Οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών ελέγχθηκαν για το χρονικό διάστημα από το 1998 έως και το 2008, ενώ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα και στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί μέχρι στιγμής οποιοδήποτε στοιχείο που να είναι ποινικά επιλήψιμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους λογαριασμούς των δύο πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών, Θεόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη, όχι μόνο δε βρέθηκαν «πλεονάσματα» αλλά εντοπίστηκαν πολύ μικρότερα χρηματικά ποσά συγκριτικά με τα εισοδήματα που δηλώνονταν στις φορολογικές αρχές.
Ολοι οι εμπλεκόμενοι, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις, δίνοντας ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι τέλεσης εξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι υποστήριξαν ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και σε καμία περίπτωση δε συνδέονται με την υπεξαίρεση - μαμούθ που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης και η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας, φτάνει στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, τα χρηματικά ποσά που χαρακτηρίζονται σήμερα ως πλεονάσματα «δε δικαιολογούνται ακόμη και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι είχαν επενδύσει με τον πιο σωστό και αποδοτικό τρόπο τις οικονομίες τους».
Στη φυλακή παραμένει ο Μ. Λεμούσιας
Στο μεταξύ, χτες, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και περίπου έξι μήνες μετά την απολογία του για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του εισαγγελέα προς το συμβούλιο ήταν να παραμείνει στη φυλακή ο Μιχάλης Λεμούσιας.
Για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχει ήδη απολογηθεί ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, στο όνομα του οποίου βρέθηκαν καταθέσεις καθώς και κερδισμένα δελτία στοιχήματος συνολικού ύψους 3.500.000 ευρώ. Ο πρώην υπάλληλος του δήμου παραμένει στη φυλακή από το 2010, μετά την απολογία του, καθώς ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι έχει υπεξαιρέσει μέρος των χρημάτων που έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του δήμου. Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης έχουν απολογηθεί στο γ' ειδικό ανακριτή συνολικά 25 άτομα, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες για υπεξαίρεση από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα, αποδόθηκαν κατηγορίες με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος, οι οποίες προβλέπουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
πηγή αγγελιοφόρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια