Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Απόλυση για το 50% των υπαλλήλων * Εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, ένστολοι


Απόλυση για το 50% των υπαλλήλων * Εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, ένστολοι




Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι η εφαρμογή της εφεδρείας έσπασε ένα ταμπού στο Δημόσιο

Αρνητικός στις «τυφλές» απολύσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας
Αρνητικός στις «τυφλές» απολύσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας
«Υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο»,
παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια χτες το πρωί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας κατά τη διάρκεια άτυπης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στο γραφείο του.
Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο μετά από αξιολόγηση εργαζομένων, εάν ζητηθεί από την τρόικα και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Δήλωσε αρνητικός στις «τυφλές» απολύσεις και παραδέχτηκε ότι η εφεδρεία απέτυχε, τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου δεν ήταν τα καλύτερα».
Τα στοιχεία που έχουν καταχωρίσει οι φορείς του Δημοσίου για την εφεδρεία καταγράφουν περίπου 10.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων εκ των οποίων σχεδόν το 90% έχει οδηγηθεί στη συνταξιοδότηση. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η τρόικα δεν ζήτησε απολύσεις στην τελευταία ενημερωτική συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν για απολύσεις εργαζομένων από καταργούμενους φορείς επισήμενε ότι δεν πρέπει αυτά τα θέματα να τίθενται με τέτοιο τρόπο στον δημόσιο διάλογο, ενώ υπογράμμισε ότι ζητούνται απολύσεις χωρίς λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας. Δήλωσε «ανοιχτός» σε προτάσεις από την τρόικα και την Task Force και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει την τελική αξιολόγηση της «εφεδρείας» τον Ιανουάριο.
Απολύσεις μετά από αξιολόγηση
«Η εφαρμογή της εφεδρείας έριξε ένα «κάστρο», «έσπασε' ένα ταμπού στο Δημόσιο και αποτέλεσε το πιο δραστικό μέτρο που λάβαμε», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, επισημαίνοντας ότι το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο θα συζητηθεί το 2013 εάν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2015, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και αναρωτήθηκε αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις -σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα- θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από μια «δεξαμενή» 350.000 μονίμων δημοσίων υπαλλήλων (εξαιρουμένων των 190.000 εκπαιδευτικών και των 155.000 ένστολων) και από 110.000 εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και ότι το υπουργείο θα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με τη γαλλική κυβέρνηση για τις αλλαγές στο κράτος.
Σενάρια για την εφεδρεία
Αναφερόμενος στο μέτρο της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι μετά και την ένταξη των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο μέτρο μέχρι τα τέλη του 2011, θα αναζητηθούν λύσεις για την επίτευξη του στόχου των 30.000 «εφέδρων».
Σημείωσε ότι η εφαρμογή ενός αλλά αντικειμενικού κριτηρίου για την εφεδρεία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αδικίες όσον αφορά τους υπαλλήλους που αποχώρησαν, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι μεταξύ των λύσεων που θα προταχθούν μπορεί να είναι η πιθανότητα να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος και το 2012, ή να ενεργοποιηθεί η προσυνταξιοδοτική «εφεδρεία» και στους εκπαιδευτικούς, στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό που είχαν εξαιρεθεί αρχικά.
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Αναδρομική εφαρμογή για την εφεδρεία
Την «αναδρομική» εφαρμογή της εφεδρείας προβλέπει πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Οικονομικών στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Για την εφαρμογή της εφεδρείας σε όσους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους έχουν διαδοχική ασφάλιση, οι διατάξεις προβλέπουν ότι εφόσον διαπιστωθεί μετά την 31-12-2011 ότι ένας υπάλληλος πληρούσε τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, τότε θα τίθεται σε εφεδρεία με αναδρομική ισχύ από την 1-1-2012.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τη συγκεκριμένη διάταξη εντάσσονται αναδρομικά στην εφεδρεία και όσοι υπάλληλοι καθυστερούν να επιβεβαιώσουν την προϋπηρεσία τους από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης καθίσταται υπεύθυνος ο ίδιος ο εργαζόμενος για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που επιβεβαιώνουν την προϋπηρεσία του. Περιλαμβάνονται επίσης και δύο διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στο Δημόσιο που βγαίνουν σε εφεδρεία. Καταρχάς προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης δεν θα μειώνεται το ποσό της σύνταξης που καταβάλλει αναλογικά ο έτερος φορέας προ του Δημοσίου.
Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλονται πέναλτι στους δημοσίους υπαλλήλους που οδηγήθηκαν στη σύνταξη χωρίς να πληρούν το όριο ηλικίας του πρώτου φορέα. Η δεύτερη διάταξη προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος θα αφορούν και όσους υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εν λόγω ρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει κυρίως εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα επιλογής για το αν θα βγουν με τις κοινές διατάξεις (ΙΚΑ) ή με τις δημοσιοϋπαλληλικές. Σε περίπτωση που οδηγηθούν αναγκαστικά στην έξοδο με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, θα πάρουν στην πράξη μικρότερη σύνταξη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια