Αρχική σελίδα

Έδεσσα - Βοδένα

συνδεθείτε στο facebook

"Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Έδεσσα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονικη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΠΕΛΛΑΣ

Εφημερίες Νοσοκομείων Θεσσαλονικης

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων ΠΕΛΛΑΣ

Τιμές Καυσίμων

Τιμές Καυσίμων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δρομολόγια Πλοίων - Link to Us

Δρομολόγια Πλοίων για όλη την Ελλάδα

Παγκόσμιο ρολόι HTML5

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

«Δεν παραιτούμαι, θα γίνουν σφαγές...» Οργισμένο διάγγελμα Καντάφι, ενώ η Λιβύη μετατρέπεται σε σφαγείο



«Δεν παραιτούμαι, θα γίνουν σφαγές...» Οργισμένο διάγγελμα Καντάφι, ενώ η Λιβύη μετατρέπεται σε σφαγείο

Εκτύπωση | 23/02/2011 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Τρομοκρατία, σφαγές, βομβαρδισμοί και δολοφονίες συνθέτουν το εκρηκτικό κλίμα
Σφαγές, λεηλασίες και κλίμα τρομοκρατίας επικρατούν στη Λιβύη, αφού πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δυνάμεις του καθεστώτος πυροβολούν στα τυφλά χωρίς αφορμή, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει άγνωστος, ενώ ξένοι ανταποκριτές μιλούν για εκατοντάδες πτώματα στους δρόμους.
Μέχρι αργά χθες βράδυ οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ο Λίβυος ηγέτης, δυναμιτίζοντας το κλίμα, απείλησε χθες αργά το απόγευμα σε μακροσκελές διάγγελμά του ότι θα καλέσει το λαό «να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα, εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους». Ο Καντάφι, το καθεστώς του οποίου βρίσκεται αντιμέτωπο με μιαν άνευ προηγουμένου λαϊκή εξέγερση, προειδοποίησε νωρίτερα τους διαδηλωτές ότι θα τους επιβληθεί η θανατική ποινή και κάλεσε το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Καντάφι εμφανίστηκε να κρατά στο ένα χέρι το «Πράσινο Βιβλίο» που έγραψε ο ίδιος τη δεκαετία του 1970 και το οποίο υποκαθιστά το σύνταγμα. «Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι ο ηγέτης της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το τέλος των ημερών», είπε.
«Δεν θα παραιτηθώ»
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα παραιτηθεί, ο Λιβύος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι πρόσθεσε ότι θα πεθάνει «σαν μάρτυρας», λέγοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθεί, αλλά «ηγέτης της επανάστασης». «Θα πολεμήσω μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος, με τους πολίτες να με στηρίζουν», είπε. Σε ένα οργισμένο διάγγελμα, ο Μ. Καντάφι έσπευσε να απευθύνει σειρά κατηγοριών για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές. «Εμείς, οι πολίτες της Λιβύης έχουμε αντισταθεί στις ΗΠΑ και στη Βρετανία στο παρελθόν, και δεν θα παραδοθούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Καντάφι κάλεσε τους υποστηρικτές του να συστήσουν σήμερα «επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης», οι οποίες θα αναλάβουν να προστατεύουν «τους δρόμους, τις γέφυρες, τα αεροδρόμια». «Ο λιβυκός λαός πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, θα τους δείξουμε ότι πρόκειται για μια λαϊκή επανάσταση», είπε, διαβάζοντας το κείμενο της ομιλίας του.
«Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές», προειδοποίησε, απειλώντας ότι η απάντησή του θα είναι «παρόμοια με όσα έγιναν στη Φαλούτζα του Ιράκ ή την Τιενανμέν» -- παραπέμποντας στη στρατιωτική καταστολή της «Άνοιξης του Πεκίνου», το 1989, όταν εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
«Επιτεθείτε στα λημέρια τους»
Ο Καντάφι έδειξε ως υπεύθυνους των ταραχών τους νέους, λέγοντας ότι αντιγράφουν τα γεγονότα σε άλλες χώρες. Οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα ισλαμικό κράτος, ένα νέο Αφγανιστάν, τόνισε. «Οι διαδηλωτές υπηρετούν το διάβολο και όχι τη Λιβύη», δήλωσε ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει «συμμορίες», «αρουραίους» και «μισθοφόρους», λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν το λαό της Λιβύης.«Σύμφωνα με το νόμο της Λιβύης, δικαιούνται την ποινή του θανάτου», είπε. Ο Καντάφι, παράλληλα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους σήμερα. «Βγείτε από τα σπίτια σας, επιτεθείτε τους στα λημέρια τους. Απομακρύνεται τα παιδιά σας από τους δρόμους. Βγάζουν έξω τα παιδιά σας, τα μεθάνε και τα στέλνουν στην κόλαση», είπε. Ο Μ. Καντάφι πρόσθεσε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί η δημιουργία νέων επιτροπών και δημοτικών Αρχών.
Σώοι και αβλαβείς οι Κύπριοι 
Καλά στην υγεία τους είναι οι 145 Κύπριοι οι οποίοι διαμένουν στη Λιβύη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι πλείστοι βρίσκονται είτε σε ασφαλή κέντρα, είτε σε άλλους χώρους στους οποίους δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Πάντως, σε πιο δύσκολη κατάσταση φαίνεται να είναι 20 Κύπριοι και 10 Ελλαδίτες υπάλληλοι μεγάλης κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστικής εταιρείας σε περιοχή περίπου 1500 χιλιόμετρα έξω από τη Βεγγάζη, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με λιγοστές προμήθειες. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέα Ζήνωνος, οι 30 εργάτες που βρίσκονται στην έρημο της Κεντρικής Λιβύης έχουν φαγητό και προμήθειες για 4 ημέρες, αλλά ζητήθηκε από τους εργοδότες τους να μεριμνήσουν τόσο για την τροφή και την ασφάλειά τους όσο και για να εξασφαλίσουν κατάλληλους χώρους διαβίωσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πλείστους, αν και λόγω κάποιων προβλημάτων στις επικοινωνίες δεν έγινε κατορθωτή η επικοινωνία με όλους. Για το ίδιο θέμα ο Σώτος Ζακχαίος, Σύμβουλος της Εταιρείας Ιωάννου και Παρασκευαΐδης (J&P LTD), ανέφερε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι ασφαλισμένοι και διατηρούν επαφή με τις οικογένειές τους.

«Βοηθήστε μας»
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία υπαλλήλου κυπριακής εταιρείας, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους 20 που είναι απομονωμένοι. «Δεχθήκαμε επίθεση από τέσσερα άτομα, τα οποία μας έκλεψαν κάποια αυτοκίνητα και είπαν ότι θα επιστρέψουν να πιάσουν και τα υπόλοιπα. Είναι η δεύτερη φορά που δεχθήκαμε επίθεση. Η πρώτη ήταν τη Δευτέρα τα ξημερώματα και την άλλη σήμερα το πρωί. Ήταν όλοι μεθυσμένοι και μας έλεγαν ότι αυτοί κυβερνούν τώρα τη χώρα. Όταν έχεις το Καλασνίκοφ να σε σημαδεύει και ο ένοπλος σου ζητήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου και του λες ότι τα κρατά άλλος και μέχρι να πας να τα φέρεις πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό, εμείς δηλαδή πώς να αντιδράσουμε; Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας».
Ο Σύμβουλος της J&P Σώτος Ζακχαίος δεν αρνήθηκε ότι κλάπηκαν οχήματα και εξοπλισμός της εταιρείας, αλλά τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια. «Πάντοτε σε περιόδους πολιτικών κρίσεων υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την αστάθεια. Πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε, οι δράστες των επιθέσεων δεν είναι ένοπλοι και οι οδηγίες μας είναι να τους δίνουν ό,τι ζητούν.
Απαγόρευση πτήσεων
Προσπάθειες καταβάλλονται από το Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, σε συνεργασία με αυτό της Ελλάδας, ώστε να σταλούν αεροπλάνα για να επιβιβαστούν οι Κύπριοι και με πρεσβείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα δύο C-130 από την Αθήνα αναμένεται να μεταβούν σε δύο αεροδρόμια της Λιβύης, όπου κατευθύνθηκαν χθες Κύπριοι και οι Ελλαδίτες που επιθυμούν για να αποβιβαστούν και να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη χώρα. Στο ίδιο θέμα, επιβεβαιώθηκαν χθες οι πληροφορίες που ήθελαν το αεροδρόμιο της Βεγγάζης να έχει βομβαρδιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Ζήνωνος, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει κλείσει. Και οι δύο δίαυλοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελεστούν πτήσεις από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρέσβη Περικλή Στιβαρό, γίνεται καταγραφή των στοιχείων των διαβατηρίων των Κυπρίων που βρίσκονται στη Λιβύη, για να διαβιβαστούν στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, η οποία και θα μεριμνήσει για την απομάκρυνσή τους μαζί με τους πολίτες της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

αναζήτηση στο διαδυκτιο

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


κοινοποιήστε στο facebook











Καιρός στην Έδεσσα

καιρος Θεσσαλονίκη

πολυγυρος

ΚΑΙΡΟΣ ΝΕΑ ΣΚΙΟΝΙ

ρολόγια